Startpagina Buitenland

Nederlandse boeren voerden dit weekend actie

In het weekend van 4 en 5 juli trokken landbouwers vanuit heel Nederland de baan op met hun tractor om actie te voeren. Ze protesteren tegen de plannen om de uitstoot van stikstof te verminderen, en willen een eerlijke prijs voor hun landbouwproducten. Zowel bij de terminal van Eindhoven Airport, als aan verschillende supermarktketens.

Leestijd : 3 min

De persgroep Belga rapporteerde dit weekend over de verschillende boerenprotesten in Nederland. Het protest is gericht tegen het beleid van de regering om de uitstoot van stikstof te beperken. Hier een overzicht.

Zaterdag, naar de supermarkt

In heel Nederland kwamen zaterdagavond massaal boeren met hun tractor op straat voor een onaangekondigd protest. Tientallen tractoren reden door Amsterdam en bezetten wegen en distributiecentra van supermarktketens. Het protest is gericht tegen het beleid van de regering om de uitstoot van stikstof te beperken.

In Veghel, in het zuiden van Nederland, werd het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo bezet. In Heerenveen, in Friesland, gebeurde zaterdagavond hetzelfde met het distributiecentrum van winkelketen Lidl. Eerder op de dag was dat al het geval voor het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. De groep bij Heerenveen bestaat uit zo'n 200 landbouwvoertuigen, zei een woordvoerder van Farmers Defence Force. "We trekken nu weer verder. We gaan rondjes rijden om ons zoveel mogelijk te laten zien." Hij sloot niet uit dat ze de hele nacht doorgaan met actievoeren. De acties zijn onaangekondigd, maar werden via sociale media georganiseerd. "De boeren zijn schijtziek van Den Haag", zegt Farmes Defence Force. "Ze zijn niet meer te controleren". Het protest tegen het stikstofbeleid is al maanden aan de gang. De boeren, en dan met name de veehouders, krijgen het verwijt dat ze te veel stikstof uitstoten, met heel wat onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf tot gevolg.

Zondag, ook naar Eindhoven Airport

Een groep Noord-Hollandse boeren blokkeerde zondag met 30 tot 35 landbouwvoertuigen de toegangspoort van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, in de provincie Noord-Holland. Ze eisen een gesprek met de directie. Dat liet Ad Baltus van Boeren in Actie Noord-Holland weten.

"We waren met drie groepen op pad", aldus Baltus. "Twee zijn onderweg tegengehouden door de politie, de derde heeft de poort wel bereikt. Daarop hebben we toestemming gekregen met z'n allen naar de toegangspoort te rijden." Hij zei dat ze een uurtje of twee tot drie blijven en zeker niet van plan zijn er te overnachten. Baltus: "Het gaat ons om het geven van het signaal. De maat is vol. We willen Albert Heijn niet financieel raken, maar met hen in gesprek over eerlijke prijzen voor onze producten." Zaterdag waren er verspreid over heel Nederland acties van boze boeren, ook vanuit Noord-Holland. Ongeveer 30 tot 35 tractoren reden toen onder begeleiding van de politie naar Amsterdam. Na een rondje door de stad verlieten ze de hoofdstad weer.

Ook voerden de ongeveer 35 boeren met tractoren actie bij de terminal van Eindhoven Airport. Volgens een woordvoerster gingen de ordediensten op Eindhoven Airport met de boeren in gesprek en is de sfeer gemoedelijk. Politieagenten en de marechaussee moesten toezicht houden op de omliggende wegen om te voorkomen dat meer boeren zich bij de actie zouden aansluiten.

Ook een actie van boeren met hun landbouwvoertuigen bij het distributiecentrum van Aldi in Groenlo in Gelderland verliep rustig. `Boeren met trekkers blokkeerden zondagavond ook de A7 bij het knooppunt bij Heerenveen. De weg richting Groningen werd daardoor afgesloten. Ook op de A32 bij hetzelfde knooppunt stonden boeren met tractoren.’

Belga

Lees ook in Buitenland

Meer artikelen bekijken