Startpagina Vleesvee

Aardappelen valoriseren als rundveevoeder

Er ontstond het voorbije seizoen een groot aardappeloverschot. Enerzijds veroorzaakt door de Covid-19-crisis, die voor een sterk verminderde afzet zorgde – onder meer van frietaardappelen naar de fastfoodsector wereldwijd –, anderzijds door een overproductie in de voorbije campagne. Deze aardappelstocks kan men valoriseren als rundveevoeder. In het kader van het Protecow-project belichten we de voederwaarde en het praktisch gebruik van hele aardappelen in het voer.

Wanneer je een bijproduct in het voeder wil inmengen, moet je het aandeel hiervan in het rantsoen bepalen. Is het een noodoplossing (door droogte, onvoldoende voorraad)? Is het een opportuniteit (omwille van een aantrekkelijke prijs)? Of voorzie je regelmatig gebruik ervan? Hele rauwe aardappelen zijn gemakkelijk inzetbaar in veevoeder. Overtollige aardappelen kan je dus goed valoriseren in het rantsoen, op voorwaarde dat je de verwerking ervan – opslag, bewaring, gebruik – goed onder de knie hebt. Let onder meer bij elk gebruik in het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken