IJslandse paarden hebben 2 gangen meer

Frans Goetschalckx van ’t Enclavehof uit Wortel in 2019 tijdens de Wereldkampioenschappen in Berlijn met zijn paard Smellur.
Frans Goetschalckx van ’t Enclavehof uit Wortel in 2019 tijdens de Wereldkampioenschappen in Berlijn met zijn paard Smellur.

Vanwaar komt jouw liefde voor de paarden?

Paarden in het algemeen zijn me met de paplepel ingegoten: mijn grootvader langs moederszijde was tijdens de oorlog reeds hengstenhouder en later heb ik ook aan wedstrijden deelgenomen in LRV.

Waarom kies je voor het IJslandse paard?

Het IJslands paard is niet te groot, maar toch oersterk en kan met gemak een volwassen man dragen. Daarenboven hebben ze 2 gangen meer dan het doorsnee paard, namelijk tölt en telgang. En er is een grote diversiteit qua kleuren. Bijzonder is ook het ‘FEIF’ (overkoepelende organisatie van het IJslands paard) met de beste database wereldwijd. Eenmaal een paard uit IJsland vertrokken, mag het nooit meer terug om de puurheid en raszuiverheid van het paard te behouden.

Hoe groot is het stamboek: aantal leden, veulens, merries, hengsten?

Het Belgisch Stamboek IJslandse Paarden (BSIJP) telt 165 leden, 1783 geregistreerde paarden, waarvan 32 veulens (cijfers van 2019). Alle veulens in 2020 zijn nog niet geboren.

Hoeveel paarden heb je en wat doe je ermee?

In totaal heb ik 75 paarden, zowel in België als in IJsland. Ik heb verschillende goed en hoog gekeurde hengsten. Mijn paarden zijn zowel voor de fokkerij bestemd als voor wedstrijden.

Waaraan beleef je de grootste vreugde?

We beleven zowel plezier aan het fokken als aan het wedstrijdrijden. Jaarlijks fokken we 8 à 10 veulens en organiseren we ook 3 of 4 wedstrijden. We beschikken nl. over een goedgekeurde wedstrijdbaan. Dit jaar heeft covid-19 roet in het eten gegooid. Zelf heb ik driemaal deelgenomen aan de wereldkampioenschappen die om de 2 jaar plaatsvinden. In 2019 was ik trouwens de best geplaatste Belg op de wereldkampioenschappen. Ik hoop in 2021 weer geselecteerd te worden om te kunnen deelnemen met de Belgische equipe.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent