Startpagina Paarden

Fjorden zijn betrouwbaar, werklustig en zacht

Bij de meeste paardenliefhebbers zit de liefde voor de paarden in de genen, zo ook bij fjordenliefhebber Freddy Fontaine (°1953) uit Budingen (Zoutleeuw). Zijn grootvader langs vaders zijde was paardenmenner op een herenhoeve (reed met drie- en zesspan) en grootvader langs moeders kant had een boerderij met twee Brabantse trekpaarden. “Daar ben ik opgegroeid” vertelt ons Freddy.

Leestijd : 1 min

Waarom hij kiest voor de fjord? “Mijn voorliefde voor de Fjorden is heel simpel: fjorden zijn betrouwbaar, werklustig, zacht, behendig, goede uithouding, sterk en kindvriendelijk. Een echt familiepaard.” Er staan in Budingen 5 fjorden: 21-jarige ruin Apollo, 17-jarige merrie Elke, 11-jarige ruin Kwinto, 9-jarige merrie Maiken en 17-jarige hengst Haukaren. Elke is nu terug drachtig. En wat gebeurt er met de paarden? Freddy: “We maken uitstappen en gaan met onze Fjorden en koetsen op verlof. We worden gevraagd voor huwelijken en jubilea, filmopnames voor kortfilms zoals Moonshine (met o.a. Jan Decleir), rondritten met mindervaliden, intocht van de Sint en de Kerstman, demonstratie werkproef met Haukaren tijdens landbouwdagen op de Heizel. Het opleren van menpaarden is een geregelde bezigheid.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken