Startpagina Veeteelt

Meer gevogelte, maar helft geconsumeerd vlees in België is afkomstig van varkens

StatBel, het Belgische statistiekbureau, heeft een nieuwe bevoorradingsbalans opgesteld. Daaruit blijkt dat in 2019 de Belg meer gevogelte at, en iets minder rund- en varkensvlees. Toch blijft ruim de helft van wat de Belg aan geconsumeerd vlees eet afkomstig van varkens.

Leestijd : 1 min

De totale nettoproductie is in 2019 met bijna 4 % gedaald, en is de laagste sinds 2010. Deze daling van de nettoproductie heeft betrekking op de meeste diersoorten: voor runderen -4,9 %, voor varkens - 3,2  %, voor schapen/geiten -3,1 %, voor paarden -7,4  % en voor pluimvee -4,6 %. Deze daling van de nettoproductie wordt gecompenseerd door een daling van de export.

De export van vlees is in 2019 gedaald ten opzichte van 2018 voor alle diersoorten (-6,7 % in totaal). Het zichtbare vleesverbruik per jaar en per inwoner lijkt zich te hebben gestabiliseerd op 75,2 kg geslacht gewist.

Varkensvlees het meest geconsumeerd

Hoewel de totale consumptie tussen 2019 en 2018 stabiel is gebleven, kan niet hetzelfde worden gezegd van de verschillende diersoorten. Zo merkt Statbel de volgende evoluties op: -3 % voor rundvlees, -0,8 % voor varkensvlees, -6,5 % voor schapen- en geitenvlees, -20,9  % voor paardenvlees en -9,1 % voor slachtafval. De daling van de consumptie van dit vlees wordt gecompenseerd door een stijging van de consumptie van gevogelte (+6 %) en van andere diersoorten (+9,2 %). Zo blijft varkensvlees in 2019 het meest geconsumeerde vlees in ons land (51 %), terwijl gevogelte met 19,4 % rundvlees lijkt te evenaren of zelfs te overtreffen (19 %).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken