Startpagina Economie

Aantal mensen dat honger lijdt, neemt sterk toe

In 2019 leden circa 690 miljoen mensen honger, en dat zijn er 60 miljoen meer dan 5 jaar terug. De coronacrisis kan nog eens 130 miljoen ‘over de rand’ duwen. Dat meldt de FAO in een jaarlijks rapport. Hogere kosten voor voedsel betekenen ook dat miljarden mensen zich geen gezond en voedzaam dieet kunnen veroorloven.

Leestijd : 3 min

De FAO geeft toe dat updates over China en andere landen met een grote bevolking hebben geleid tot de conclusie dat het aantal mensen dat honger lijdt lager ligt dan eerder gedacht. Toch is de trend volgens de organisatie zorgwekkend. Na decennialang te zijn gedaald, is de chronische honger sinds 2014 weer stijgende. Een tegenvaller, want het officiële doel is dat de honger in 2030 gedaald is tot nul. Overigens wordt onder honger iemand verstaan die fysieke klachten of beperkingen door tekort aan voedsel ondervindt.

In Azië vinden we vandaag de meeste mensen die honger lijden, namelijk 381 miljoen. Maar het aantal groeit het snelst in Afrika, waar vandaag 250 miljoen mensen honger lijden. Daarnaast lijden 48 miljoen mensen in Latijns Amerika en de Caraïben honger. Als de trend doorzet, zal Afrika als continent Azië in 2030 voorbijstreven als het continent met de grootste voedseltekorten.

Het percentage ondervoede mensen bedraagt nu 8,9%. Dit percentage is stabiel maar omdat de wereldbevolking groeit, zijn wel steeds meer mensen ondervoed. De bevolkingsaanwas is het sterkst in Afrika. Op dit continent is ook het hoogste percentage van alle mensen, zo’n 19%, ondervoed. Dat is ruim 2 keer zoveel als in Azië, waar wel een groot verschil te zien is tussen het rijke Oost-Azië (Japan, Korea, Taiwan…) en de rest. Met name in landen als India, Pakistan, Afghanistan en Bangladesh is honger.

Door de coronacrisis is een wereldwijde economische crisis ontstaan, en is handel verstoord. Tussen 83 tot 132 miljoen mensen zullen in 2030 ‘voedselonzeker’ worden.

Slecht dieet

Een voedseltekort is 1 ding, maar gezond voedsel is ook een groot en groeiend probleem. Volgens de rapporteurs kost een gezond dieet veel meer dan 1,90 dollar per dag, wat nu internationaal als de armoededrempel geldt. Volgens de inschatting van de FAO, kunnen 3 miljard mensen zich geen gezond dieet veroorloven. In Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië (India, Pakistan,…) is dit het geval voor 57% van de totale bevolking.

Maar ook in Noord-Amerika en Europa zijn er mensen die zich geen gevarieerd, gezond dieet kunnen veroorloven. De gevolgen voor de gezondheid van mensen is desastreus. Volgens het rapport is een kwart tot een derde van alle kinderen onder 5 jaar oud wereldwijd (191 miljoen kinderen dus) door gebrek aan goede voeding te dun of te kort.

Nog eens 38 miljoen kinderen onder de 5 jaar oud is juist te dik. Obesitas is onder volwassenen zelfs een wereldwijde pandemie. De kosten voor het gezondheidssysteem zijn enorm, en groeiende.

Naar een ander voedselsysteem

De FAO concludeert dat een transformatie naar andere voedselsystemen bittere noodzaak is. De kosten van een voedzaam dieet moeten omlaag, niet alleen omdat gezonde mensen gelukkiger en productiever zijn, maar ook om de maatschappelijke gezondheidskosten die toch al toenemen door de vergrijzing te beperken. De gezondheidskosten van ongezonde voeding wordt nu geraamd op circa 1,3 biljoen dollar.

Ook moet het voedselsysteem minder milieukosten met zich meebrengen. De sociale kosten van aan ons dieet gelieerde broeikasgassen wordt geraamd op 1,7 biljoen dollar. Daarbij merken de rapporteurs op dat de problematiek wereldwijd is, maar de oplossingen tussen en zelfs binnen landen kunnen verschillen.

De FAO is de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. Het rapport, ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’, wordt gezien als het belangrijkste in haar soort. Aan het rapport werkten naast de FAO ook onder meer de VN-organisaties voor gezondheid (WHO), kinderen (Unicef) en voedselhulp (WFP) mee.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken