Startpagina Economie

Meer EU-exporten naar China

Ondanks de coronacrisis exporteert de EU steeds meer agri-en foodproducten. In het eerste kwartaal bedroeg de waarde van de uitvoer bijna 47 miljard euro. De export naar China nam met 41% (1,1 miljard euro) toe ten opzichte van een jaar eerder. De Britten kopen daarentegen fors minder. Dat meldt de Europese Commissie.

Leestijd : 1 min

De Afrikaanse varkenspest decimeerde de varkenspopulatie in China. Op dit moment probeert het land haar varkensstapel weer opnieuw op te bouwen. De exportwaarde van varkensvlees nam 240% toe, terwijl ook de exportwaarde van orgaanvlees (+47%), babyvoeding (+25%) en tarwe is toegenomen.

Hoewel de VS op 18 oktober ‘strafheffingen’ instelde op bepaalde landbouwproducten uit de EU, is ook de exportwaarde die op deze markt wordt gerealiseerd toegenomen. De toename is met 4% oftewel 187 miljoen euro wel eerder beperkt, en betreft vooral non-alcoholische dranken, groente- en fruitpreparaten en pasta.

De handel met het Verenigd Koninkrijk daalt daarentegen, ondanks het feit dat de regels van de interne markt nog gelden. In een gespannen politieke en economische context, is de exportwaarde in het eerste kwartaal met 8% oftewel 827 miljoen euro gedaald. Het gaat dan om wijn (-22%) maar ook groenten en fruit (-13%), chocolade (-20%) en maïs (-46%). Een directe verklaring geeft de Commissie niet.

Mogelijk zoeken afnemers vooruitblikkend op een ‘harde’ brexit al alternatieve markten, of kopen Britse afnemers met dezelfde angst nu al meer elders in.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken