Startpagina Actueel

Getouwtrek over Landelijk Infopunt voor Vrouwen tussen ‘platteland’ en ‘landbouw’

Welk departement moet (Vlaamse) middelen voorzien voor het Landelijk Infopunt voor Vrouwen (LIV)? Platteland of Landbouw? Zuhal Demir of Hilde Crevits? Feit is: de werking wordt positief geëvalueerd maar dan moeten daar wel middelen tegenover staan.

Leestijd : 2 min

Het Landelijk Infopunt voor Vrouwen (LIV) werd in 2016 door voormalig minister Joke Schauvliege opgericht en bereikt heel wat vrouwen uit de land- en tuinbouwsector. Jaarlijks krijgt het LIV een Vlaamse toelage van om en bij de 100.000 euro. Het budget kwam tot nu toe van Plattelandsontwikkeling via de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) van de bevoegde minister Zuhal Demir. Die liet eerder al uitschijnen dat de maatschappelijke opdracht van het LIV eerder landbouw- dan plattelandsgericht zou zijn.

Geen inhoudelijke of financiële engagementen

Maar wat dan met de subsidies? “Het Landelijk Infopunt voor Vrouwen werkt heel goed en is een eerstelijnsadviescentrum en een doorverwijspunt naar de juiste expert”, aldus Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Wordt dit project overgeheveld naar het beleidsdomein Landbouw? Welk budget staat daar tegenover?”

Ook Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) onderstreept het belang van het Landelijk Infopunt voor Vrouwen. “Het project is nog niet overgeheld, maar het is vandaag onduidelijk of minister Demir de financiering verder wil zetten. Ik bekijk wat nodig is, maar vanuit mijn departement heb ik nog geen inhoudelijke noch financiële engagementen genomen.”

Het is ook in de Vlaamse regering zaaien naar de zaak en dat maakt dit dossier er ook niet gemakkelijker op. “Ik kan niet onmiddellijk ingaan op alle initiatieven die financiële ondersteuning vragen wanneer een andere minister die stopzet. Er waren ook besparingen. Ook de coronacrisis vraagt extra budgettaire inspanningen, maar ik wil nog eens benadrukken dat ik dit een waardevolle organisatie vind, die waardevolle initiatieven neemt.”

Ook Joris Nachtergaele (N-VA) deelt die bezorgdheid. “LIV zou op een onafhankelijke manier verder moeten kunnen werken. Ongeacht wie de middelen voorziet, is het vooral belangrijk dat de dienstverlening kan blijven bestaan en ik hoop dat extra middelen kunnen worden gevonden om de dienstverlening te behouden.” Volgens Bart Dochy (CD&V), voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement, zou het jammer zijn dat de toelage aan deze toch wel waardevolle iniatieven tussen kant en wal zou vallen in een discussie over bevoegdheden, al dan niet platteland versus landbouw. “Dit is een zorg die door iedereen wordt gedeeld.”

Er komt zeker een oplossing

“We zullen dit sowieso oplossen”, benadrukt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “We moeten daar fatsoenlijk over praten. Ik wil dat die dienstverlening verder gaat. Dit past niet zo goed bij Omgeving maar wanneer het naar mij wordt overgeheveld zonder middelen, moet ik er wel geld voor zoeken. Dit mag wel geen precedent zijn.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken