Startpagina Economie

Europees Parlement: stemming hervorming GLB in oktober

De stemming over de hervorming van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (2021-2027) moet in oktober plaatsvinden. Dat vindt althans de landbouwcommissie van het Europees Parlement, dat deze week tot overeenstemming kwam over een procedure die dit moet garanderen. De plenaire vergadering volgt doorgaans de commissie, omdat de grote politieke families ruimschoots zijn vertegenwoordigd.

Leestijd : 2 min

“We zijn ons zeker bewust van onze verantwoordelijkheid tegenover burgers en boeren in de EU, en het milieu”, zegt de voorzitter dan de landbouwcommissie Norbert Lins. “De agri-foodsector moet in staat zijn naar de toekomst toe te plannen en we doen het uiterste om het GLB zo snel mogelijk te realiseren”, aldus de Duitser.

De landbouwcommissie vraagt de grote politieke groepen om hun positie wat betreft de vergroening van het GLB direct na het zomerreces bekend te maken. “De huidige pandemie bewijst opnieuw het belang van de EU-landbouw wat betreft de voedselzekerheid.”

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: “Het is een goede beslissing om een duidelijke deadline te stellen voor de stemming over het nieuwe Europese GLB. Inhoudelijke discussies, de overgang tussen 2 legislaturen, de moeizame onderhandelingen over het meerjarig financieel kader en natuurlijk de coronacrisis zorgen ervoor dat de onderhandelingen over het nieuwe GLB na 2 jaar nog niet zijn afgerond.”

Die onzekerheid kunnen landbouwers volgens Vautmans echt missen: zij hebben duidelijkheid nodig en moeten vooruit kunnen plannen. Na stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement kunnen de onderhandelingen met de Europese Commissie en de Raad starten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken