Startpagina Economie

Windpark Norther krijgt eerste grootschalige zeewierboerderij ter wereld

Het windpark Norther zal eind dit jaar de eerste zeewierboerderij ter wereld krijgen. Dat meldt Norther NV woensdag. Een Belgisch-Nederlands consortium zal er zo testen of grootschalige productie van zeewier voor menselijke consumptie mogelijk is. De eerste oogst is gepland in het voorjaar van 2021.

Leestijd : 1 min

Tussen de windturbines van Norther, het windmolenpark voor de Belgische kust, komt er een zeewierboerderij. Een Belgisch-Nederlands consortium gaat er de komende twee jaar testen of grootschalige productie van zeewier voor menselijke consumptie mogelijk is. Dat is een wereldprimeur.

"De afgelopen jaren zijn er al heel wat kleine zeewiertelers gestart, maar die situeren zich voornamelijk in beschutte gebieden of soms vlakbij de kust. Op echt grote schaal is dit het eerste project", klinkt het bij Norther NV. Omdat de vraag naar zeewier stijgt, is er nood aan meer plaats voor het kweken van de plantjes. Daar is het offshore windpark de ideale plaats voor.

"Tussen de windturbines liggen namelijk heel wat grote, lege gebieden die aangewend kunnen worden voor duurzame voedselproductie, zoals zeewier. Zo wordt de anders ongebruikte ruimte optimaal ingezet." Eind dit jaar wordt het zeewierteeltsysteem geïnstalleerd in het windpark en ingezaaid. In mei 2021 kan er voor het eerst geoogst worden. Het project kadert in het Interreg-programma van de Europese Unie om zeewierproductie te verhogen. Voor het project is een totaal budget van 3,4 miljoen euro voorzien waarvan de helft gesubsidieerd wordt vanuit Europa.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken