Startpagina Veeteelt

DGZ en ILVO werken samen rond verantwoord omgaan met antibiotica

DGZ en ILVO engageren zich als partners in het Europees project ROADMAP om met de betrokken stakeholders innovatieve strategieën uit te denken en samen uit te werken. Het doel? Verantwoord omgaan met het gebruik van antibiotica binnen de veeteelt, en de verspreiding van antibioticaresistentie tegengaan.

Leestijd : 2 min

Ongeveer een jaar geleden ging het Europees project ROADMAP van start. ROADMAP maakt deel uit van het Horizon 2020 programma, een van de grootste onderzoeks- en innovatieprogramma’s van de Europese Unie. Voor dit project werken 17 instellingen uit tien verschillende landen samen.

Bestaande beslissingssystemen herbekijken

De naam van dit project geeft al een samenvatting van de algemene doelstelling ervan: ‘Rethinking Of Antimicrobial Decision-systems in the Management of Animal Production’ ofwel ‘Herdenken van Antibacteriële Besluitvormingssystemen in het Beheer van Dierlijke Productie’. ROADMAP wil de overstap naar een verantwoord gebruik van antibiotica in de dierlijke productie bevorderen, om zo de selectie en verspreiding van antibioticaresistentie in te dijken.

Het project zal dit verwezenlijken door de bestaande beslissingssystemen voor gebruik van antibiotica en het huidige dierengezondheidsbeleid te herbekijken, mogelijkheden uit te denken en deze uit te testen om het antibioticagebruik binnen de dierlijke productie te veranderen.

Omdat heel wat factoren een rol spelen in het gebruik van antibiotica, zet ROADMAP in op een interdisciplinaire samenwerking tussen de verschillende schakels van de voedselketen én de sociale, economische en diergeneeskundige wetenschappen.

Enkele kernwoorden binnen ROADMAP zijn: innovatie, multi-actor, samenwerking en co-creatie tussen verschillende stakeholders. Verder wil ROADMAP kennisuitwisseling en verandering stimuleren door duurzame en toepasbare oplossingen aan te bieden.

Hoe zullen DGZ en ILVO dit aanpakken?

Binnen ROADMAP werken DGZ en ILVO case-studies uit voor de Vlaamse varkens- en vleeskalverhouderij om verder te helpen om verantwoord om te gaan met antibiotica. In de zoektocht naar innovatieve oplossingen benaderen we de volledige keten. Zo zullen DGZ en ILVO dit najaar alvast de betrokken stakeholders uitnodigen om mee op zoek te gaan naar oplossingen.

Ook bedrijven met vleeskalveren worden in het project opgenomen.
Ook bedrijven met vleeskalveren worden in het project opgenomen. - Foto: LV

Er zal gefocust worden op strategieën waarin de samenwerking tussen de verschillende stakeholders, dierenartsen en veehouders centraal staat. Want alleen door een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen kan een verstandig antibioticagebruik gerealiseerd worden. In een tweede fase willen we de uitwerking van de strategieën in de praktijk bevorderen, in samenspraak met de betrokken actoren. Er volgen ook nog oproepen tot deelname aan “action labs”, waar innovatieve oplossingen kunnen worden uitgetest.

DGZ-ILVO

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken