Startpagina Economie

Weer harde boerenacties in Nederland op komst

De boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) belooft volgende week woensdag opnieuw harde acties tegen het stikstofbeleid van de overheid. Mogelijk worden snelwegen geblokkeerd met trekkers. FDF zegt dat honderden zo niet duizenden ‘strijders’ worden gemobiliseerd en adviseert de rest van Nederland die dag vooral thuis te blijven. De afgelopen weken vonden al diverse soms spontane acties door boeren plaats.

Leestijd : 2 min

De aankondiging komt nu het ministerie van Landbouw niet van plan lijkt te zijn een veevoedermaatregel (minder eiwit) die zou gelden voor de laatste 4 maanden van het jaar, in te trekken. Met eiwitrijk krachtvoer sturen landbouwers de inname van voedinggstoffen van hun koeien. De melkproductie en gezondheid van koeien komt volgens landbouwers dus in gevaar. De boerenorganisaties willen ook de stikstofuitstoot van de sector terugbrengen via het veevoeder, maar op een andere manier die minder snel effect heeft.

De eiwitregel draagt weinig bij aan een oplossing voor het stikstofprobleem, maar moet er op korte termijn volgens de minister wel aan bijdragen dat er onder meer 75.000 huizen gebouwd kunnen worden. De harde acties die FDF aankondigt, worden niet gesteund door de grootste landbouworganisatie van Nederland, LTO. Die organisatie is wel ook tegen de aangekondigde veevoedermaatregel maar vreest dat met agressieve acties de publieke opinie tegen de landbouw keert.

FDF stelde het ministerie een ultimatum om onderhandelingen te starten, maar zonder resultaat. Volgens FDF bewijst de snelheid waarmee het ultimatum werd afgewimpeld dat de regering geen enkele interesse heeft in dialoog. Ondertussen waarschuwt de hoofdredacteur van een regionaal TV-station, Omroep Gelderland, dat journalisten door enkele boeren worden bedreigd vanwege de berichtgeving.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken