Vrije handel maakt voedselvoorziening minder kwetsbaar voor klimaatverandering
Liberalisering van de internationale handelsstromen maakt de voedselvoorziening wereldwijd minder kwetsbaar voor klimaatverandering en vermindert het aantal mensen dat hierdoor bijkomend zullen honger lijden gevoelig. Dat blijkt uit een studie van een internationaal onderzoeksteam van wetenschappers uit de VS, Oostenrijk, Japan en ons land (KU Leuven) waarvan de resultaten gepubliceerd worden in het vaktijdschrift Nature Climate Change.

De klimaatverandering heeft belangrijke gevolgen voor de landbouw wereldwijd met duidelijke verschillen tussen de regio's. In het noordelijk halfrond zal er voldoende voedsel beschikbaar blijven, maar in regio’s zoals Sub-Sahara-Afrika of Zuid-Azië kunnen dalende gewasopbrengsten leiden tot hogere voedselprijzen een een sterke stijging van het aantal mensen dat honger lijdt.
“Wanneer bijvoorbeeld regio’s als Europa en Latijns-Amerika, waar tarwe en maïs goed gedijen, hun...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement