Deutz-Fahr tractor is toegangsicoon voor tentoonstelling in Guggenheim Museum

De Deutz-Fahr 9340 TTV Warrior is een onverwachte blikvanger voor de hoofdingang van het Solomon R. Guggenheim Museum aan Fifth Avenue in New York.
De Deutz-Fahr 9340 TTV Warrior is een onverwachte blikvanger voor de hoofdingang van het Solomon R. Guggenheim Museum aan Fifth Avenue in New York. - Foto: Deutz-Fahr

Sinds 20 februari staat er een Deutz-Fahr 9340 TTV Warriorvoor de hoofdingang van het Solomon R. Guggenheim Museum aan Fifth Avenue in New York geparkeerd. De harmonisch gebogen spatborden van deze high-tech trekker doen denken aan de rondingen van het door Frank Lloyd Wright ontworpen gebouw. Door de Covid-19-pandemie is het museum momenteel gesloten, maar de tentoonstelling Countryside, The Future is te zien op het internet via Guggenheim.org/countryside.

Aandachtstrekkers aan de ingang

De door het Gugenheim georganiseerde tentoonstelling, in samenwerking met de Nederlandse architect Remco Koolhaas en Samir Bantal, is in alle opzichten uitzonderlijk.

De tentoonstelling wordt op een indrukwekkende wijze aan de bezoekers geëxposeerd door een groot object direct bij de ingang van het New Yorkse museum: Een 15-tons hightech trekker van Deutz-Fahr staat direct naast een module waarin 45 kg tomaten per week worden geproduceerd gedurende de expositieperiode. LED-lampen zorgen voor optimale lichtomstandigheden voor de groei van planten en laten deze module roze gloeien. Deze installaties zijn ‘boodschappen’ van het platteland.

De Deutz-Fahr staat naast een module met LED-lampen waarin 45 kg tomaten per week worden geproduceerd gedurende de expositieperiode.
De Deutz-Fahr staat naast een module met LED-lampen waarin 45 kg tomaten per week worden geproduceerd gedurende de expositieperiode. - Foto: Guggenheim

Direct aan de overkant ligt het Central Park dat zeer zorgvuldig is aangelegd en een natuurlijk landschap nabootst

Een tractor op Fifth Avenue lijkt misschien absurd, maar dit is precies het effect dat Rem Koolhaas wil bereiken: stadsbewoners aanzetten tot nadenken over de resterende, niet-stedelijke 98 % van het aardoppervlak. De Deutz-Fahr-tractor die voor de ingang van het museum geparkeerd staat, is een echte blikvanger. Koolhaas is erg blij om de tentoonstelling hiermee de nodige aandacht te geven. Het Guggenheim Museum aan de Upper East Side van Manhattan is nu meer dan ooit een populaire achtergrond voor foto's en selfies geworden.

Koolhaas denkt groots als het gaat om landbouw, machines, energie en gegevensverwerking: de nieuwe tentoonstelling van de Nederlandse architect en theoreticus toont de landbouw voorbij de mythe en de nostalgie.

Architect Koolhaas denkt groots als het gaat om landbouw, machines, energie en gegevensverwerking.
Architect Koolhaas denkt groots als het gaat om landbouw, machines, energie en gegevensverwerking. - Foto: Guggenheim

Ook Deutz-Fahr werkt aan de toekomst door technische ontwikkeling, het bedrijf houdt zich immers bezig met vragen over de vooruitgang en de behoeften van de landbouw.

Meest recent

Meest recent