AVR lanceert opklapbare ridger

De extra grote werkbreedte (6 m) maakt de opklapbare ridger een tijd- en kostenefficiënte machine.
De extra grote werkbreedte (6 m) maakt de opklapbare ridger een tijd- en kostenefficiënte machine. - Foto: AVR

Bedachtzaam omspringen met onze bodem en efficiënt telen zijn sleutelwoorden voor een duurzame landbouwsector, stelt AVR, Belgische specialist in machines voor de aardappelteelt. Zowel vanuit de particuliere hoek, die de vraag in supermarkten bepaalt, als vanuit de overheid is de vraag naar andere technieken groot. In versneld tempo worden namelijk allerhande chemische gewasbeschermingsmiddelen en onkruidverdelgers verboden. Mechanische onkruidbestrijding maakt meer en meer deel uit van de teelttechniek, en dat niet enkel in de biologische teelt.

Opklapbare versie vult bestaande gamma aan

Om tegemoet te komen aan de schaalvergroting in de bioteelt en de stijgende vraag als aanvullende teeltbewerking in de conventionele teelt, presenteert AVR nu een opklapbare versie van de ridger. Hiermee kan je op een tijd- en kostenefficiënte wijze in één werkgang het onkruid van nog meer ruggen verwijderen.

De prototypes werden het voorbije seizoen stevig getest en goedgekeurd. De machines zijn vanaf nu leverbaar voor seizoen 2021.

AVR ontwerpt en verkoopt dit combiwerktuig al jaren. In een basisframe met het kenmerkende gewichtsoverdrachtsysteem kunnen elementen ingebouwd worden. Zo kan de machine als speedridger, hoekschoffel of ecoridger gebruikt worden. De ecoridger en hoekschoffel zorgen voor een milieuvriendelijke, mechanische onkruidbestrijding op de rugflanken. Waar de ecoridger het onkruid afschraapt, bedekt met een laagje aarde en de ruggen weer flink aanaardt, (de ideale machine voor aanaarden in verschillende stappen), zorgt de hoekschoffel voor een diepere uitsnijding van het onkruid en is deze laatste ook met name in de wortelteelt erg efficiënt. De speedridger maakt met behulp van de grote aanaardschijven grote strakke ruggen, daar waar geen aangedreven grondbewerking nodig is.

Meest recent

Meest recent