Startpagina Covid 19

Glabbeek gaat seizoenarbeiders zelf testen op corona

De gemeente Glabbeek gaat buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones die de komende tijd verwacht worden voor de fruitteelt zelf testen op corona. Het gemeentebestuur neemt ook de kosten op zich. Dat heeft burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) woensdag bekendgemaakt. Er worden in de Vlaams-Brabantse gemeente ruim 250 seizoenarbeiders verwacht.

Leestijd : 1 min

De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Limburg beslisten afgelopen vrijdag dat werkgevers hun buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones zich na aankomst meteen moeten laten testen op het coronavirus. In afwachting van het resultaat moeten deze in quarantaine gaan. Van seizoenarbeiders uit groene zones moet bij aankomst de temperatuur gemeten worden. Dat dient bij alle werknemers dagelijks te gebeuren. Bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen dienen ze meteen een arts te raadplegen. Op het bedrijf worden ze ook tewerkgesteld in vaste bubbels van maximaal 10 personen.

De Glabbeekse maatregel om zelf te testen op Covid-19 is niet alleen bedoeld ter ondersteuning van de fruitbedrijven. “Door op deze manier te werken hebben we tenminste een volledige controle dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is”, aldus Reekmans. Het gemeentebestuur neemt ook de kosten van de testen op zich. Omdat het RIZIV deze niet terugbetaalt zouden anders de fruitbedrijven hiervoor moeten opdraaien. Voor het afnemen van de testen werkt Glabbeek samen met het regionaal ziekenhuis van Tienen dat het nodige verplegend personeel levert.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken