Glabbeek gaat seizoenarbeiders zelf testen op corona

Door zelf te testen wil Glabbeek overwaken dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is. De gemeente neemt de testkosten op zich.
Door zelf te testen wil Glabbeek overwaken dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is. De gemeente neemt de testkosten op zich. - Foto: Belga

De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Limburg beslisten afgelopen vrijdag dat werkgevers hun buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones zich na aankomst meteen moeten laten testen op het coronavirus. In afwachting van het resultaat moeten deze in quarantaine gaan. Van seizoenarbeiders uit groene zones moet bij aankomst de temperatuur gemeten worden. Dat dient bij alle werknemers dagelijks te gebeuren. Bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen dienen ze meteen een arts te raadplegen. Op het bedrijf worden ze ook tewerkgesteld in vaste bubbels van maximaal 10 personen.

De Glabbeekse maatregel om zelf te testen op Covid-19 is niet alleen bedoeld ter ondersteuning van de fruitbedrijven. “Door op deze manier te werken hebben we tenminste een volledige controle dat wie tijdelijk in Glabbeek komt werken en verblijven getest is”, aldus Reekmans. Het gemeentebestuur neemt ook de kosten van de testen op zich. Omdat het RIZIV deze niet terugbetaalt zouden anders de fruitbedrijven hiervoor moeten opdraaien. Voor het afnemen van de testen werkt Glabbeek samen met het regionaal ziekenhuis van Tienen dat het nodige verplegend personeel levert.

Belga

Meest recent

Meest recent