Startpagina Economie

Horecasector en ambulante voedingshandel krijgen 11 miljoen euro extra steun

De horecasector en de sector van de ambulante voedingshandel (huis-aan-huisverkoop, kraampjes...) krijgen 11 miljoen euro extra steun in het kader van de coronacrisis. Concreet zal de heffing die de sectoren jaarlijks aan het Federaal Voedselagentschap (FAVV) moeten betalen, voor 2020 niet geïnd worden. De Europese Commissie heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Leestijd : 1 min

Alle ondernemingen en handelaars die in de voedselketen actief zijn en onder de controle vallen van het FAVV, moeten jaarlijks een heffing betaling die deels de kosten dekt die verbonden zijn aan het controleprogramma van het Voedselagentschap. Omdat de horeca en de ambulante voedingshandel zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, vroeg de federale overheid aan de Europese Commissie of ze de heffing voor die twee sectoren dit jaar mag laten vallen.

De Commissie ziet geen graten in die maatregel, waaraan een kostenplaatje van 11 miljoen euro verbonden is. In het kader van de huidige crisis, is zo'n vorm van staatssteun volgens Europa "noodzakelijk, passend en evenredig".

Het fiat van de Commissie komt neer op een principeakkoord, legt men bij het Voedselagentschap uit, het is nu aan de overheid om de beslissing te formaliseren.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken