Startpagina Paarden

Het wonder op onze weiden

Johan Rutsaert (°1957) uit Aalter heeft altijd liefde voor paarden gehad, maar door omstandigheden was er geen tijd voor de liefhebberij. In zijn familie waren er renpaarden, maar die vond Johan te zenuwachtig, te snel en te groot. Zijn echtgenote Agnes Wille was in haar jeugd meer vertrouwd met boerenpaarden waarmee gekweekt en gewerkt werd.

Leestijd : 2 min

Haar vader reed ermee in de ‘trimkar’ om in de weide koeien te melken. Zo hadden Johan en Agnes de wens om ook zelf met de koets erop uit te trekken. “Na een mencursus besloten we koets en paard aan te schaffen en de keuze viel op de haflinger: het mooie voskleurige paard met zijn witte manen en staart, niet te groot, zacht van karakter, lief, een echt familiepaard”, aldus Johan. Vijf jaar geleden arriveerde de eerste merrie van bij manege Den Draver te Zomergem: Bellaria, drachtig van Welstern von Heiligenblut en haar veulen Bellinia. Dit jaar gaf ze het hengstveulen Stanny van het Dierickxveld (v. Sternblick de L’Our, kampioenhengst van Bruno Ronsijn).

Johan “We vonden dat een paard een kuddedier is en besloten een tweede haflingermerrie te kopen bij Lorenzo Lataire. Ze heeft haar eerste veulen op de wereld gebracht: Wicardo van het Dierickxveld (v. Welstern von Heiligenblut).” Zo staan er in Aalter twee kweekmerries en 2 hengstveulens. “We genieten van het wonder op onze weiden: hoe onze paarden met elkaar kunnen spelen en koersen. Hoe wij ze kunnen verzorgen en verwennen en hoe wij ermee op stap kunnen gaan”, besluit Johan.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken