Startpagina Economie

31 Nederlandse nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Bij een nertsenhouderij in in Altforst, niet ver van Nijmegen, is corona vastgesteld. In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. In Altforst gaat om een bedrijf met ongeveer twaalfduizend moederdieren. De besmetting werd gemeld door het ‘early warning’-monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het coronavirus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

Leestijd : 1 min

Recent werd nog een tweede bedrijf verdacht van besmetting met het virus, maar hier toonde nader onderzoek de aanwezigheid van het virus niet aan. In Nederland is een Outbreak Management Team Zoönose (OMT-Z) ingesteld om te adviseren rond corona en de veehouderij. Het expertenteam adviseerde dat wanneer er na half augustus nog besmettingen zouden zijn, alle nertsenbedrijven preventief geruimd zouden moeten worden. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) hebben tegen het parlement gezegd dit advies over te nemen en dus inderdaad te gaan ruimen bij nieuwe besmettingen.

Waarbij opgemerkt dat het team ook stelde dat wanneer de verspreiding van corona onder mensen zou veranderen, het uitgebrachte advies voor de nertsenhouders opnieuw zou moeten worden bekeken. Het kabinet is daarom in afwachting van een vervolgadvies van het OMT-Z.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken