Startpagina Akkerbouw

Waalse biomiddelen ter vervanging van glyfosaat

Onderzoekers van Gembloux Agro-Bio Tech (Universiteit van Luik) hopen snel 3 biologische gewasbeschermingsmiddelen die onkruidverdelger glyfosaat vervangen op de markt te brengen. Dat meldt de Waalse publieke omroep, RTBF. De middelen zouden werken op sterk verdunde etherische oliën. De herbicide glyfosaat ligt onder vuur vanwege vermeende negatieve effecten op het milieu.

Leestijd : 2 min

In de Europese Unie werd eind november 2017 besloten de vergunning voor het gebruik van glyfosaat in de landbouw met 5 jaar te verlengen. Niettemin mogen de afzonderlijke EU-lidstaten glyfosaat verbieden. Particulieren kunnen er al sinds 2018 geen gebruik meer van maken. RTBF schrijft dat 16 uur na het aanbrengen van de biologische middelen, het onkruid sterft. Om hergroei te voorkomen, zal het product 2 keer aangebracht moeten worden, aldus de onderzoekers.

Het kostte jaren werk in het laboratorium om dit resultaat te bereiken. En zoals vaak het geval is in de wetenschap, kreeg deze ontdekking een boost door wat geluk. "Er is altijd al aandacht besteed aan de ontwikkeling van alternatieve methoden voor chemische bestrijdingsmiddelen. En toen we in 2010 begonnen met onderzoek naar etherische oliën, hadden we niet verwacht dat glyfosaat jaren later een probleem zou zijn. En toevallig zijn we er nu klaar voor", legt Haïssam Jijakli, hoogleraar fytopathologie en stadslandbouw aan de faculteit.

De 3 etherische oliën werden uit duizenden werden geselecteerd. Deze zijn getest op verschillende gewassen. Ze zijn effectief in het elimineren van alle soorten onkruid, stellen de onderzoekers. Maar ze moeten nog worden geregistreerd voordat ze kunnen worden gebruikt om glyfosaat te vervangen. Dit proces kan wel jaren duren. Om het product op de markt te brengen, zal een spin-off - een nieuw bedrijf - worden opgezet. Dit bedrijf zal voor het einde van het jaar operationeel moeten zijn.

Bedenkingen

De Waalse Landbouwfederatie is blij met het nieuws, maar noemt tegenover RTBF 3 bedenkingen. "Het is een Waals onderzoek en Waalse ontdekking. We zijn dus nogal enthousiast over dit soort alternatieven voor glyfosaat, omdat de trend is dat er minder chemische stoffen worden gebruikt. Maar we zullen moeten zien wat er gebeurt met de prijs van het product, het gebruik ervan, dat mogelijk moet zijn met sproeiers, en de toxiciteit van deze stof," legt José Renard, algemeen secretaris van de landbouwvakbond, uit.

Het antwoord van de onderzoekers van Gembloux is duidelijk. Met deze criteria is vanaf het begin van dit onderzoek rekening gehouden. "Etherische olie is relatief duur, maar we hebben een biologische stof ontwikkeld met sterk verdunde olie die nog steeds actieve eigenschappen heeft. De uiteindelijke kosten zijn nu laag en zullen ons in staat stellen om te concurreren met glyfosaat."

Wat de toxiciteit betreft, deze is volgens wetenschappers uit Gembloux nihil. "Deze etherische oliën worden al gebruikt in de medische sector. We zijn dus niet bang voor mogelijke besmetting van fauna en flora", besluit Haïssam Jijakli.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken