Startpagina Veeteelt

DGZ waarschuwt voor lebmaagworm bij kleine herkauwers en voor longwormen bij rundvee

De voorbije weken zagen de autopsiedierenartsen van DGZ een aantal eerste gevallen dit jaar van ziektes die aanleiding geven tot enige alertheid. Het gaat om een geval van haemonchose bij lammeren en een longworminfectie bij een rund.

Leestijd : 1 min

De lammeren die in de autopsiezaal van DGZ onderzocht werden, vertoonden tekenen van bloedarmoede (bleek oogslijmvlies) en in beide lebmagen werden grote aantallen van lebmaagwormen (Haemonchus contortus) gevonden. “De lebmaagworm hecht zich vast in het slijmvlies en voedt zich daar met bloed, met erge bloedarmoede tot gevolg. Controleer daarom regelmatig de ogen van uw schapen en lammeren: de slijmvliezen moeten roze zijn en niet wit.”

Daarnaast werd een volwassen rund opgehaald voor autopsie waarbij een vermoeden was van een longontsteking. Dit was al het tweede dier dat hier plots op de weide aan gestorven was. “Tijdens de lijkschouwing zagen we een shockbeeld met schuimend vocht, bloedklonters en een grote hoeveelheid longwormen tot diep in de luchtwegen. Aangezien de meeste uitbraken van longworminfecties zich voordoen in het najaar, raden we rundveehouders en hun dierenartsen aan om de komende tijd alert te zijn voor runderen op de weide die hoesten.”

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken