Startpagina Veeteelt

FAVV verscherpt controles op nertsenhouderijen

Het FAVV gaat volgens een ministerieel besluit dat nog in de maak is de controles op nertsenhouderijen verscherpen. Bij alle bedrijven met nertsen worden bloedstalen genomen en daarna wordt dierenartsen gevraagd op corona te controleren. Dat zegt een woordvoerder van het voedselagentschap. De aanleiding: corona op tientallen nertsenbedrijven in Nederland, Denemarken en de VS.

Leestijd : 2 min

De Belgische regering is toenemend bezorgd over het risico dat corona rondwaart op nertsenbedrijven. Daarom wordt gewerkt aan een ministerieel besluit dat de bedrijven scherper moet monitoren. Details kan het FAVV daar nog niet over verstrekken. België telt 14 nertsenhouderijen, allen in Vlaanderen, die volgens een decreet moeten stoppen voor 2024. De bedrijven zijn volgens de Belgische vereniging van pelsdierenhouders in internationaal vergelijk relatief klein en werken daardoor minder met externe arbeid. Bovendien liggen ze verspreid liggen over West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Bedrijven die corona-symptomen bij de dieren vast stellen moeten dat melden.

In Nederland zijn inmiddels 40 bedrijven besmet met corona verklaard, en preventief geruimd. De overheid overweegt uit voorzorg dan maar alle kleine 140 bedrijven te gaan ruimen. De sector zou sowieso wettelijk vanaf 2024 worden verboden. De bedrijven liggen vrij geconcentreerd in het Oosten van de provincie Noord-Brabant. Ondernemers met corona-besmette dieren krijgen een marktconforme prijs voor geruimde nertsen. Maar ze worden niet vergoed voor leegstand en raken door het ruimen ook hun foklijnen kwijt. Landbouworganisatie LTO pleit dan ook voor een ruimere (stoppers)regeling.

Denemarken heeft met zo’n 1250 bedrijven verreweg de grootste pelsproducent van West-Europa. Na 3 bedrijven te hebben geruimd werd een steekproef uitgezet bij zo’n 125 bedrijven, dus 10% van het totaal. Hierbij werd geen corona gevonden. Het Deense landbouwministerie ruimt sinds deze maand niet langer meer maar zet in plaats daarvan in op preventie. Bedrijven passen een serie hygiënemaatregelen toe, worden gemonitord en bij besmettingen afgegrendeld van de buitenwereld.

In de VS is sinds kort ook sprake van coronabesmettingen op nertsenbedrijven in de staat Utah. Het gaat om een handvol dieren op 2 bedrijven. De staat, bekend van de vele Mormonen die er wonen, is goed voor 500.000 pelsen per jaar, op een Amerikaans totaal van 2,7 miljoen. De betrokken dieren worden op de boerderijen zelf tot compost gemaakt. In het Noordoosten van Spanje werden in juli bijna 100.000 nertsen geruimd, toen 87% van de dieren besmet bleek te zijn.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken