Startpagina Economie

Mogelijk straf voor Eurocommissaris Hogan

Eurocommissaris Phil Hogan (handel) ligt onder vuur voor het schenden van de lockdown-regels in Ierland. Samen met zo’n 80 andere mensen dineerde hij op uitnodiging van een golfclub. De Ierse landbouwminister Dara Calleary was hier ook aanwezig en trad inmiddels al af. Welke disciplinaire straf Hogan krijgt, is nog niet ekend.

Leestijd : 1 min

Het vertrek van Calleary is pijnlijk voor de Ierse premier Micheál Martin. Het is alweer de tweede landbouwminister in 54 dagen die vanwege een schandaal vertekt. De voorganger van de in juli aangetreden Calleary was ontslagen toen bleek dat hij jaren geleden beschonken achter het stuur zat. Voor Ierland is landbouw nota bene de belangrijkste economische sector, wat de situatie extra pijnlijk maakt.

Ook Hogan was dus bij het gewraakte diner. Als eurocommissaris van Handel speelt hij een cruciale rol bij de onderhandelingen over een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk maar ook het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Het gedrag van de politici tijdens de lockdown lokte een storm van kritiek uit in Ierse media, die eraan herinnerden dat veel mensen vanwege maatregelen niet naar begrafenissen of bruiloften konden gaan.

Inmiddels heeft Hogan, die ook eurocommissaris voor landbouw was, een uitgebreid reisschema overlegd aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Hogan stelt op Twitter er altijd vanuit te zijn gegaan dat de Oireachtas Golf Society die het diner organiseerde alle maatregelen die vanuit de staat zijn opgelegd in acht neemt. Overigens werd Hogan tijdens zijn reis ook betrapt op telefoneren tijdens het rijden.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken