Startpagina Economie

Trump geeft 1 miljard extra uit aan opkoop voedsel

De Amerikaanse president Donald Trump laat het landbouwministerie voor 1 miljard dollar extra in de VS geproduceerd voedsel opkopen om arme gezinnen door de coronacrisis met voedselboxen heen te slepen. Tussen april en augustus werd al zo’n 3 miljard dollar vrijgemaakt voor het programma. In de voedselboxen zit groente, fruit, zuivel en vlees.

Leestijd : 1 min

Het programma is volgens de Trump-regering een win-win-win-programma voor boeren, distributie en families in nood. “Vanaf de eerste dag is mijn regering vastberaden om de geweldige boeren van onze natie te beschermen”, aldus Trump in een persbericht. Het programma helpt niet alleen armen aan voldoende en gezond eten, aldus zijn regering, maar redde ook 5.000 banen in de voedseldistributie.

De boxen worden verdeeld via ruim 10.000 voedselbanken en Ngo’s. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn tussen 15 mei en 30 juni 35,6 miljoen voedselboxen verdeeld. In de periode van 1 juli tot 24 augustus werden nog eens 35,1 miljoen voedselboxen verdeeld. De derde ronde loopt van 1 september tot 31 oktober.

De president maakte de verhoging van het budget deze week bekend in de kantlijn van de de conventie van de Republikeinse partij die deze week plaats vond in Charlotte, in de staat North Carolina. Na afloop van de conventie bezocht Trump samen met zijn dochter Ivanka en de landbouwminister Sonny Perdue een voedseldistributiecentrum.

Volgens het Witte Huis zijn door het voedselpakkettensysteem zo’n 5.000 banen gered in de voedseldistributie.
Volgens het Witte Huis zijn door het voedselpakkettensysteem zo’n 5.000 banen gered in de voedseldistributie. - Foto: White House

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken