Startpagina Economie

Nestlé investeert nu ook in plantaardige visvervanger

Nestlé bouwde al een aardige portefeuille aan vleesvervangers op, en zet nu haar zinnen op visvervangers. Het bedrijf lanceert een plantaardige tonijnvervanger. Het product bestaat uit 6 plantaardige grondstoffen waarvan eiwitten uit erwten het belangrijkst zijn. Eerder presenteerde Nestlé al plantaardige alternatieven voor onder meer hamburgers, gehaktballen, gehakt, worsten, kipnuggets en kipfilets.

Leestijd : 2 min

Het Zwitserse Nestlé is met een omzet van meer dan 80 miljard euro met afstand het grootste voedingsbedrijf wereldwijd. Het idee is vooral geïnspireerd op de bedreigde status die tonijn volgens onder meer het Wereldnatuurfonds heeft (WNF). De blauwvistonijn – die tot 250 kg kan wegen - wordt volgens het WNF het meest bedreigd. Zo’n 1% van alle tonijn die wereldwijd wordt gevangen, betreft blauwvistonijn.

“Duurzaam geproduceerde op planten gebaseerde zeevruchten kunnen helpen het overbevissen terug te brengen, en de biodiversiteit van onze oceanen te beschermen”, zegt Stefan Palzer, het hoofd technologie van Nestlé. Het bedrijf ziet plantaardige alternatieven voor vlees en vis als een kans voor de akkerbouw.

Nestlé benadrukt dat erwten één van de meest milieuvriendelijke bronnen van plantaardige eiwitten zijn. Het product bevat volgens de onderneming alle benodigde aminozuren en is vrij van kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Het product is ontwikkeld binnen 9 maanden, benadrukt Nestlé. De R&D-centra in Zwitserland, Duitsland en de VS werkten hiervoor samen.

Het tonijnachtige product kan volgens het voedingsmiddelenbedrijf gebruikt worden gebruikt in onder meer salades, sandwiches en pizza’s. In eerste aanleg wordt het product onder het merk Garden Gourmet in Zwitserland verkocht, zowel als onderdeel van sandwiches als in gekoelde vorm in een pot.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken