Startpagina Economie

Nu al meer dan 5.000 studenten aan de slag in de fruitpluk

Op dit moment zijn er ruim 5.000 studenten aan de slag in de land- en tuinbouw om te helpen bij de jaarlijkse fruitpluk. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits gezegd tijdens de jaarlijkse zomerstage van Boerenbond. Andere jaren zijn dat slechts zo’n 2.000 tot 3.000 studenten. Op de website helpdeoogst.be staan momenteel nog ruim 150 oproepen van land- en tuinbouwers om te komen helpen.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister Hilde Crevits riep eerder deze maand op om als student te helpen bij onze land- en tuinbouwers. De voorbije maanden werden meer dan 8 op de 10 van de vacatures op helpdeoogst.be ook snel ingevuld. De fruitpluk stelt veel mensen te werk in de periode tussen half augustus en eind september.

Het is volgens Crevits de perfecte periode voor jobstudenten gezien deze periode nog net voor de start van het academiejaar valt. Via de campagne ‘blijf in beweging’ roept VDAB studenten én tijdelijk werklozen op om zich aan te melden voor een job in de fruitpluk. Studenten worden aangetrokken via de website helpdeoogst.be en via een sociale media campagne. Met getuigenissen van enthousiaste jobstudenten trekken we de aandacht van diegene die nog op zoek zijn naar een last-minute studentenjob.

De website helpdeoogst.be werd in de maand augustus meer dan 7.000 keer bezocht. Momenteel staan er meer dan 156 oproepen, met telkens meerdere jobs, open voor wie wil werken in de oogst en toonden meer dan 3.500 kandidaten interesse in de vacatures. In juli 2020 werden 725 vacatures aangemeld. Een opmerkelijke stijging tegenover juni 2020 met 510 vacatures. Een hoog percentage van die vacatures wordt ook effectief ingevuld: het gaat om zo’n 81%.

Studenten werken met plukkaart

Als student kan je net als elke werkzoekende solliciteren voor alle vacatures in de land- en tuinbouw, ook al zijn ze niet specifiek gemeld als studentenjob. Net als de seizoenarbeiders, werken de studenten met een plukkaart. Sinds dit jaar worden de plukkaarten sneller afgeleverd en werd het intussen mogelijk gemaakt om 130 dagen aan de slag te gaan met de plukkaart in plaats van 60 dagen.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “ Voor de fruittelers is het momenteel moeilijk voldoende hulp te vinden voor de fruitpluk. Met VDAB lanceerden we daarom al in het voorjaar de website helpdeoogst.be en we maakten het ook mogelijk dat tijdelijk werklozen kunnen bijspringen bij een landbouwer. Maar ook voor studenten is het nu een uitgelezen kans om nog last-minute een vakantiejob te doen bij onze fruittelers. Daarom lanceren we met VDAB een campagne om zoveel mogelijk studenten aan te trekken voor een tijdelijke vakantiejob. De interesse is alvast groot. Momenteel zijn er al tussen de 5000 en 7000 studenten aan de slag in de pluk, terwijl er in een normaal jaar slechts 3000 studenten helpen in de land- en tuinbouwsector.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken