Startpagina Bedrijfsnieuws

AVR en Dacom brengen velddata samen

Machinebouwer AVR en Dacom Farm Intelligence werken samen zodat ook de perceelsdata gekoppeld wordt aan de machinedata. Zo ontstaat volgens de bedrijven een vollediger beeld. Doel is om de teeltkosten te verlagen en de voedselproductie te verduurzamen met de gerichte adviezen die voortvloeien uit de beveiligde koppelingen tussen de applicaties van de bedrijven, AVR Connect en Dacom Cloudfarm.

Leestijd : 2 min

AVR, een bedrijf uit Roeselare, stelt al enige tijd de nodige technologie ter beschikking aan landbouwbedrijven om data te verzamelen. Deze data wordt gevisualiseerd op het digitale AVR Connect platform. Voordeel voor de landbouwer is volgens AVR dat hij een beter, en real time inzicht krijgt over wat er met de machine gebeurt, hoe die aan het werken is, en hoe dit efficiënter kan. Met de samenwerking met Dacom Farm Intelligence wil het bedrijf een volgende stap zetten.

Vanuit AVR Connect kan nu heel gemakkelijk een beveiligde koppeling opgezet worden met het Dacom Cloudfarm pakket. Voorwaarde is natuurlijk dat de gebruiker een Cloudfarm-abonnement heeft bij Dacom. De AVR-machinedata kan automatisch in Cloudfarm ingelezen worden en omgekeerd kan de velddata in AVR Connect ingelezen worden.

Tijdens het rooien of poten wordt elke seconde een aantal metingen verricht: het actuele brandstofverbruik, de opbrengst of het aantal geplante aardappels per vierkante meter. De gemeten locatie-data en de totalen komen draadloos beschikbaar in AVR Connect.In deze koppeling kunnen velden tussen beide platformen gesynchroniseerd worden, naast het doorsturen van opbrengst- en andere machinedata van de geconnecteerde AVR-rooiers naar Dacom, om bijvoorbeeld opbrengstkaartjes te visualiseren binnen Dacom.

Na het leggen van een koppeling worden deze gegevens automatisch naar Dacom Cloudfarm gestuurd.

Velddata

Gebruikersvoordeel

Op basis van de totalen kan de teeltfiche automatisch ingevuld worden, bijvoorbeeld een oogst-registratie met uren, brandstofgebruik, gebruikte machine en totalenopbrengst. Deze teeltregistratie kan gebruikt worden voor rapportage, controle van toelatingen, (bijvoorbeeld de veiligheidstermijn) of het berekenen van saldo’s. Gemakkelijk, inzicht (rapportage en kosten) en de verschillen binnen het perceel zichtbaar. Machinedata kan in Cloudfarm gecombineerd worden met andere databronnen (zoals satelliet, hoogtekaart, grondsoorten) voor bijvoorbeeld analyse-doeleinden.

Alle relevante data wordt volgens de bedrijven omgezet in concrete adviezen.

Jacob van den Borne is een Nederlandse akkerbouwer in Reusel - zijn bedrijf ligt op de grens - en is één van de aanjagers van deze koppeling. AVR en Dacom voeren hem op in een persverklaring. “Tijdens de oogst heb ik geen tijd om de data uit onze AVR Puma’s met de hand in te lezen. Doordat de data nu automatisch in AVR Connect en Cloudfarm verzameld wordt, kan ik goed de verschillen in het perceel in de gaten houden. Ik controleer vooral of de opbrengstgegevens overeenkomen met de andere data uit het groeiseizoen en de eerder genomen precisie-maatregelen.”

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken