Startpagina Economie

Greenyard sluit joint-venture met Duitse supermarktgigant

Greenyard en de Duitse supermarktketen REWE richten samen het bedrijf Fresh Solutions op. Vanuit deze joint-venture levert Greenyard groente en fruit aan het Duitse bedrijf, dat meer dan 3.600 vestigingen telt. De stap past bij de strategie van Greenyard, dat op zoek naar toegevoegde waarde nauwer wil samenwerken met supermarktketens.

Leestijd : 1 min

De joint-venture moet nog wel toegelaten worden door de Duitse mededingingsautoriteit. Het overgrote deel van de aandelen in Fresh Solutions, 95%, zit bij Greenyard. REWE is niet zomaar een Duits supermarktbedrijf. Met duizenden winkels en een jaaromzet van 24,5 miljard euro is het in Duitsland marktleider, nog voor bedrijven als Edeka, Aldi en Lidl. Ter vergelijk: de Belgische marktleider Colruyt klokt ongeveer een jaaromzet van 10 miljard.

Eerder sloot Greenyard al andere hechte samenwerkingsverbanden. Via haar Nederlandse dochter Bakker Barendrecht is Greenyard al vele jaren hofleverancier van groente en fruit van Albert Heijn. Deze keten is goed voor circa een derde van de totale Nederlandse supermarktomzet. Ook wist het met het Britse Tesco een deal te sluiten waardoor het een zeer groot deel van het diepvriesschap belevert. Bij Delhaize is het sinds kort de voornaamste versleverancier.

Financieel dagblad De Tijd merkt op dat de overeenkomsten het bedrijf moeten helpen een vrij hoge schuldenberg te verlagen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken