Startpagina Economie

Colpaert (Fedagrim): Beursjaar 2021 wordt voor firma’s onbetaalbaar

Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert is not-amused dat Interpom vlak na Agritechnica en pal voor Agribex wordt geprogrammeerd. “De beursorganisatoren moeten samen tot een oplossing komen want nu gaan veel firma’s moeten kiezen tussen het één of het ander. Uiteindelijk wordt iedereen daar zwakker van.”

Leestijd : 3 min

De coronapandemie leidt tot het massaal verzetten van beurzen. Agrotechniek Holland verzette zich naar 2022, maar veel andere beurzen schoven door naar volgend jaar. Dat betekent dat de beursagenda propvol is eraakt. Vroeg in het jaar vindt volgens planning de brede landbouwbeurs Agriflanders plaats, al heeft de organisatie aangegeven dat de kans bestaat dat deze beurs niet door gaat. Van 3 tot 7 februari vindt de machinebeurs EIMA plaats in Bologna. Vlak daarna vindt van 21 tot en met 25 februari de SIMA-beurs plaats in Parijs.

In september volgt Werktuigendagen, een buitenbeurs met veel demonstraties in het veld. Het wordt pas echt druk vanaf november, als eerst van 14 tot en met 20 november de Agritechnica-beurs in Hannover doorgaat. Het betreft de grootste beurs voor landbouwmechanisatie wereldwijd. De vorige editie telde 726 exposanten waarvan 75% van buiten Duitsland kwam. De beurs trok 447.000 bezoekers, waaronder 3.400 Belgen en 15.000 Nederlanders. Dat laatste is voor het schatten van het belang van de beurs niet onbelangrijk gezien veel internationale mechanisatiebedrijven op Benelux-niveau zijn georganiseerd.

Van 28 tot en met 30 november vindt vervolgens in Kortrijk de Interpom-beurs plaats, met circa 325 exposanten en een kleine 20.000 bezoekers een hoogmis voor de aardappelsector. Interpom is normaal een tweejaarlijkse beurs maar plant nu zowel in 2021 als 2022 door te gaan. Pal na Interpom volgt van 7 tot en met 12 december Agribex, een nationale landbouwbeurs met nadruk op mechanisatie. De beurs wordt gerund door Fedagrim, waarbinnen de Belgische machinewereld zich heeft verenigd.

Teveel beurzen

Algemeen voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim vindt dat Interpom beter had moeten nadenken over de gevolgen van het verplaatsen van de beurs. “Ze verzetten met één jaar, om daarna in 2022 opnieuw een dergelijke beurs te organiseren. Wij moeten onze beurs fysiek beginnen opbouwen terwijl Interpom nog bezig is. Dat gaat niet. Veel firma’s zullen om praktische maar ook budgettaire redenen zeggen: we doen één van de 2 grote Belgische beurzen. Of: we beperken ons tot Agritechnica. Niemand wordt beter van zo’n overvol beursseizoen.”

Volgens Colpaert vindt de machinesector in zijn geheel dat er structureel teveel beurzen zijn. “De coronacrisis was een kans om tot consolidatie te komen, maar vooralsnog kiezen beurzen voor zichzelf. Ik vind dat jammer. We mogen niet onderschatten hoeveel tijd en geld deelname aan beurzen bedrijven kost.” De boodschap lijkt helder: als de beurzen niet uit eigen beweging tot samenwerking of samensmelting komen, dan dunt het beurzenlandschap vanzelf uit door de harde keuzes die firma’s moeten maken.

Colpaert voegt daar aan toe dat de coronacrisis voor firma’s ook duidelijk heeft gemaakt dat het belang van beurzen minder groot is als altijd werd gedacht. Zelf is Colpaert eigenaar en directeur van een bedrijf dat landbouwgebouwen neerzet, Altez genoemd. “Als ik naar mijn bedrijf kijk, dan stel ik vast dat ik zonder de beurzen dit jaar evenveel adressen heb binnengehaald als in normale jaren met beurzen. We hebben minder en op een andere manier aan marketing gegaan. Natuurlijk weet je niet of we evenveel mogelijke nieuwe klanten hadden binnengehaald als er wel beurzen waren geweest waar concurrenten aan hadden deelgenomen en wij niet.”

Maar: het geeft te denken. Beurzen hebben zeker een meerwaarde, maar het moet niet teveel van het goede zijn, denkt Colpaert. “Het beursjaar 2021 wordt voor firma’s onbetaalbaar.” Nu Interpom naar november 2021 opschuift, zou ook Agribex kunnen overwegen een jaar op te schuiven? “We kunnen daar best over nadenken maar uiteindelijk heeft Interpom eenzijdig de agenda verstoord. Bovendien: als wij naar december 2022 gaan, dan zitten we opnieuw met Interpom en vooral vervolgens in januari 2023 maar net voor Agriflanders.”

Gesprek met Boerenbond

Colpaert noemt het hoopgevend dat de organisatie achter Agriflanders en Werktuigendagen, eigendom van Boerenbond, voorzichtig het initiatief nam tot een verkennend overleg over de beursagenda. “Er is niks besloten maar er wordt in elk geval gepraat. Ik hoop dat we als beursorganisatoren komen tot een oplossing.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken