Startpagina Economie

Europese Unie en China bezegelen akkoord over geografische aanduidingen

Vertegenwoordigers van de Europese Unie en China hebben maandag een akkoord ondertekend dat 100 Europese geografische aanduidingen in China en 100 Chinese geografische aanduidingen in de EU beschermt tegen misbruik en namaak. De ondertekening ging de Europees-Chinese top vooraf die om 14 uur van start is gegaan.

Leestijd : 2 min

De top verloopt via videoverbinding. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in haar hoedanigheid van tijdelijk voorzitter van de EU-ministerraden, overleggen met de Chinese president Xi Jinping. De Europees-Chinese bilaterale relaties worden er tegen het licht gehouden, onder meer op het vlak van klimaatverandering, economie en handel. Enkele uren voor de top van start ging, werd een in november 2019 gesloten akkoord over de bescherming van geografische aanduidingen ondertekend.

Met deze stap willen Brussel en Peking naar eigen zeggen duidelijk maken dat ze hun eerder gesloten engagementen willen blijven nakomen en dat ze zich - tegen een achtergrond van gespannen handelsrelaties - aan de internationale regels willen houden als basis voor handelsbetrekkingen. "Europese producten met een geografische aanduiding staan bekend om hun kwaliteit en diversiteit", zegt commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. "Het is belangrijk ze op EU-niveau en wereldwijd te beschermen om de authenticiteit ervan te waarborgen en hun reputatie in stand te houden."

Op de Europese lijst van geografische aanduidingen die in China moeten worden beschermd, staan producten als cava, champagne, feta, irish whiskey, ouzo, porto, prosciutto di parma en manchego-kaas. Omgekeerd staan op de lijst met Chinese geografische aanduidingen onder andere Pixian-bonenpasta, witte thee van Anji en Panjin-rijst. Na de definitieve goedkeuring van de lijst door het Europees Parlement en de ministerraad zal de overeenkomst wellicht begin 2021 in werking treden. Binnen vier jaar na de inwerkingtreding zal de lijst worden uitgebreid met 175 extra productnamen aan beide zijden.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken