Startpagina Actueel

Controles door FAVV op nertsenbedrijven: nog géén ‘klinische verdenkingen’

De eerste resultaten van laboresultaten na controles door het FAVV op Covid-19 op nertsenbedrijven in Vlaanderen zijn negatief. De bloedopnames zijn deze week gepland. “Tot nu toe zijn er ook nog geen klinische verdenkingen vastgesteld”, stelt Hélène Bonte, FAVV-woordvoerder. Dat is goed nieuws. In Nederland was er de ene na de andere Covid-19-besmetting op nertsenbedrijven.

Leestijd : 1 min

Na de aanhoudende reeks van Covid-19-besmettingen op nertsenbedrijven in Nederland besliste het FAVV begin september om ook op de 15 nertsenhouderijen in Vlaanderen controles te gaan uitvoeren. Op de bedrijven worden monsters genomen door het FAVV, die vervolgens naar Sciensano worden gebracht om verder te worden geanalyseerd. Er wordt niet enkel bekeken of er besmettingen zijn, ook of er eventueel in het verleden besmettingen waren geweest.

Zoals bekend werd eerder in Wallonië en Brussel het fokken van pelsdieren verboden. Ook in Vlaanderen werd intussen een uitdoofregeling goedgekeurd. Ten laatste tegen eind 2023 moeten de nog 15 resterende nertsenhouderijen in Vlaanderen hun activiteit stopzetten.

Terug naar de controles. De monitoring van nertsenbedrijven door het FAVV is ondertussen gestart bij 8 bedrijven, waar nog nertsen aanwezig zijn. “Vorige week zijn een eerste keer kadavers opgehaald die momenteel door het labo worden geanalyseerd”, zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. “De eerste resultaten die we hebben ontvangen zijn negatief. De bloednames zijn deze week gepland. Tot nu toe zijn er ook nog geen klinische verdenkingen vastgesteld.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken