Startpagina Veeteelt

Jachtsector plaatst kanttekeningen bij Demir’s aanpak van everzwijnen

De jachtsector steunt het plan van Vlaams minister Zuhal Demir om de overlast van everzwijnen aan te pakken in grote lijnen, maar eist op punten bijsturing. Het Rapid Response Team mag de jagers betreft alleen opereren met expliciete toestemming van de jachtrechthouder. Dat zegt directeur Geert Van den Bosch van jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).

Leestijd : 3 min

De everzwijnenpopulatie in ons land groeit al jaren. Everzwijnen richten soms schade aan gewassen aan, en via de everzwijnen kan ook Afrikaanse varkenspest worden ingesleept. Minister Demir ontvouwde een plan voor het terugdringen van de everzwijnenpopulatie. Van den Bosch benadrukt het belang van samenwerking. “Wil dit plan slagen, dan moet de minister heel nauw samenwerken met de jachtsector, de eerste en belangrijkste partner in dit verhaal. En samen werken betekent tot gezamenlijke beslissingen komen, wat tot nu toe nog te weinig gebeurde.”

De jachtsector is blij dat Demir voorstander is van het laten vermarkten van everzwijnenvlees. Die strategie past volgens de jagersorganisatie niet alleen perfect in de filosofie van korte keten, het draagt volgens hen ook bij tot een positief draagvlak rond het dier, dat voorlopig enkel negatief in het nieuws komt.

Daarbij plaatst ze de kanttekening dat de beslissing niet bij Demir ligt, maar bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Die toonde zich in het verleden geen groot voorstander. HVV vindt het ook goed dat in wordt gezet op preventieve maatregelen en bijscholing. Jachttechnieken evolueren, de kennis over wild ook. De organisatie vindt de cursussen die vanuit de overheid worden aangeboden wel te duur.

Harde kritiek

HVV stelt zich ernstige vragen bij de juridische legitimiteit van het zogeheten Rapid Response Team. Indien dat ingezet wordt zonder expliciete toestemming van de jachtrechthouder vormt dat een zware inbreuk op diens jacht- en eigendomsrechten, en zal HVV dit aanvechten. Het Rapid Response Team kan volgens de organisatie in overleg met de lokale wildbeheereenheid worden ingezet maar nooit als zelfstandig opererende cel.

Het afdwingen van quota op openbare domeinen vindt HVV ondoordacht. En zeker als daar consequenties aan vasthangen. Jagers krijgen volgens HVV op veel plaatsen niet de volledige vrijheid om een performant beleid op poten te zetten. Bovendien laat het gedrag van everzwijnen zich volgens haar helemaal niet mathematisch voorspellen, en al zeker niet in gebieden met een groot aantal bezoekers die voor permanente onrust zorgen.

Tot slot: er bestaan geen wetenschappelijke methodes om accuraat de grootte van populaties te tellen. Quota, in dat geval, slaan volgens HVV nergens op. Want leeg en onhandig in gebruik.

Vergeten elementen

HVV vindt dat in het plan een aantal zaken zijn vergeten. Jagers schoten vorig jaar meer dan 2.000 varkens in Vlaanderen, het merendeel daarvan in Limburg. Dit zou nog efficiënter gaan mits de juiste technische middelen ter beschikking staan. HVV pleit voor het toestaan van geluiddempers en nachtrichtkijkers. Het gaat om federale materie maar HVV roept Demir op het toelaten van deze hulpmiddelen aan te kaarten.

HVV benadrukt dat everzwijnen het niet goed doen in bepaalde gebieden door een gebrek aan inspanningen van de jachtsector. De schuld ligt volgens hen ook bij sommige natuurorganisaties die, om ideologische redenen, hun terreinen niet willen openstellen voor jagers. Op die manier is het onmogelijk om een gebiedsdekkend beleid op poten te zetten. De minister moet wat HVV betreft alle partners in het buitengebied dwingen om mee te werken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken