Startpagina Economie

Oost-Vlaanderen: subsidies voor landschapsbeheer

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft subsidies voor landschapsbeheer door landbouwers. Verenigingen van landbouwers kunnen een subsidie van maximaal 7.500 euro aanvragen. De initiatieven hebben een maximale looptijd van 15 maanden.

Leestijd : 1 min

Landschapsbeheer is de zorg voor het onderhoud van het landschap of het geheel van activiteiten die de kwaliteit van het landschap (biodiversiteit, identiteit, duurzaamheid, beeldkwaliteit ...) handhaven of verbeteren. De provincie merkt op dat steeds meer landbouwers de rol van beheerder van landschap en natuur op zich nemen, of ecosysteemdiensten leveren aan de maatschappij. Dit landschapsbeheer vraagt tijd en knowhow. Het is bovendien niet altijd eenvoudig in te passen in de dagelijkse landbouwbedrijfsvoering, erkent de provincie.

“Er kunnen dit jaar nog aanvragen ingediend worden", zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland.

Initiatieven die in aanmerking komen voor een subsidie zijn bijvoorbeeld:

- demonstreren van goed landschapsbeheer (heggen, akkerranden, oevers, knotbomen, …)

- ter beschikking stellen van gemeenschappelijke machines voor landschapsonderhoud (heggenschaar, specifieke maaiers, …)

- valoriseren van houtige biomassa’s uit landschapsbeheer

- oprichten en beheren van een landschapsfond

Bij de beoordeling van het initiatief wordt ook rekening gehouden met de betrokkenheid van andere partners en het vernieuwend karakter van het initiatief. Raadpleeg het reglement en het aanvraagformulier op de website van de Provincie Oost-Vlaanderen en/of vind inspiratie in de brochure Puzzel mee aan meer kwaliteit in het landbouw-landschap .

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken