Personeel blokkeerde site van Inza in Schoten

Milcobel wil de Drinks-afdeling in het Antwerpse Schoten sluiten.
Milcobel wil de Drinks-afdeling in het Antwerpse Schoten sluiten. - Foto: Google Street View

Op 11 september kondigde Milcobel op een ondernemingsraad de intentie aan om de Drinks-afdeling in het Antwerpse Schoten te willen sluiten. 167 jobs zouden door die beslissing verdwijnen.

De vakbonden en directie onderhandelden de afgelopen weken over een sociaal plan. Daaruit kwam een ontwerpakkoord dat werd voorgelegd aan de medewerkers. Die reageerden allesbehalve enthousiast op het sociaal plan, zegt ABVV-secretaris Yvan De Jonge. "De mensen vinden het respectloos, in de eerste plaats tegenover de mensen met veel anciënniteit in het bedrijf."

Vooral de voorgestelde bedragen voor afscheidspremies schieten bij het personeel in het verkeerde keelgat. "De hoogste premie is er vanaf 25 jaar anciënniteit: 16.000 euro bruto", zegt De Jonge. "De mensen die hier al 40 jaar werken, rekenen dan uit dat ze netto 8.000 euro zouden krijgen, terwijl ze hier al zo lang hun rug breken en zich flexibel opstellen tegenover nacht- en weekendwerk."

Milcobel wil tot 26 maart van volgend jaar blijven produceren, waarbij tot 27 november iedereen zou blijven werken en daarna een afbouwscenario ingaat. "Dat is zes maanden onzekerheid, waarin je met 14 dagen waarschuwing ontslagen kan worden. Vooral de mensen die hier al 40 jaar werken, maken zich zorgen om het huidig economisch klimaat op de arbeidsmarkt terecht te komen."

Donderdagnamiddag stond zo'n 80 man aan een stakerspost om de site te blokkeren. Er konden dus geen producten aangeleverd worden. Er vertrok ook niets uit de fabriek.

Belga

Meest recent

Meest recent