Startpagina Actueel

ABS vraagt inspraak over opmaak van Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn

De geplande opmaak van een Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn baart het Algemeen Boerensyndicaat grote zorgen. “Overleg is niet het slaafs aanvaarden van voorgekauwde teksten”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme in De Drietand.

Leestijd : 2 min

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, werkt aan de opmaak van een Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn. “Hij laat zich onmiskenbaar adviseren door de vrienden van de dierenrechtenorganisaties. We hebben er geen probleem mee dat alle bestaande wetgeving in een Vlaamse Codex wordt samengebracht. Achter de schermen vernemen we dat er nauw overleg met GAIA zou zijn”, aldus Hendrik Vandamme.

Miskenning van belanghebbenden

“Die opmaak gebeurt vandaag zonder enig overleg met actoren die dagdagelijks moeten omgaan met de regelgeving en er ook worden op afgerekend, zoals de landbouwsector, de transport- en de slachthuissector. Er worden teksten op tafel gelegd die een grote impact zouden hebben. Het is een miskenning van de belanghebbenden. Overleg is niet het slaafs aanvaarden van voorgekauwde teksten.”

Ook de transportsector is betrokken en begaan met dierenwelzijn.
Ook de transportsector is betrokken en begaan met dierenwelzijn. - Foto: LV

Hendrik Vandamme vraagt dat ook de Raad voor Dierenwelzijn en de SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, betrokken zouden worden. Mogelijks komt er later ook een Vlaams dierenwelzijnslabel, zoals het Beter Leven-label in Nederland.

“Dat model heeft vandaag weinig of geen meerwaarde voor onze veehouders. We zitten niet te wachten op een extra label of lastenboek. We wachten wel op een uitnodiging van minister Weyts om de intenties grondig te bespreken vooraleer met nieuwe zaken af te komen”, besluit Hendrik Vandamme in De Drietand.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Federale regering buigt zich vrijdag over prijzen in agrovoedingsketen

Boerenprotest De federale regering wil aanstaande vrijdag (3 mei) "landen" met een reeks maatregelen die verband houden met de prijzen in de agrovoedingsketen. Dat heeft vicepremier en minister van Landbouw David Clarinval (MR) maandag 29 april gezegd voor de start van een vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg.
Meer artikelen bekijken