Startpagina Economie

Opnieuw veel coronabesmettingen in Duitse slachterijen

Varkensslachterijen van Tönnies en Vion in de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben vele tientallen werknemers die besmet zijn met corona. De slachterij van Vion in Emstek draait daarom nu op halve kracht, terwijl het slachthuis van Tönnies in Sögel van de lokale autoriteiten zelfs gesloten moet worden.

Leestijd : 2 min

Bij Vion in Emstek testten 63 mensen positief op het virus, en zijn 300 mensen in quarantaine geplaatst. In totaal werken in Emstek 1.100 mensen, die wekelijks zijn getest op corona. De meeste besmettingen zijn aangetroffen in de snijzaal. Bij de slachterij Weidemark van Tönnies zijn 112 mensen positief getest op corona. Normaal werken er 2.000 mensen.

De lokale overheid, het Landkreis Emsland wil dat de site van Tönnies uit voorzorg 22 dagen lang wordt gesloten, maar de onderneming verweert zich daar tegen. De slachterij van Tönnies draait al op halve kracht. Dat komt neer op 5.000 tot 7.000 varkens die dagelijks geslacht worden.

De nood is al hoog omdat door Afrikaanse varkenspest geen Duits varkensvlees meer naar Aziatische bestemmingen mag. De producentenorganisatie ISN schreef een brandbrief over een groeiend varkensoverschot. In Duitsland is momenteel sprake van een overschot van meer dan 300.000 tot 400.000 slachtrijpe varkens, aldus ISN. Wekelijks groeit dit aantal volgens de organisatie met 70.000 dieren. De situatie zou het ernstigst zijn in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

De laatste tijd is corona bezig aan een comeback in Duitsland. Het Duitse kenniscentrum voor gezondheid, het Robert Koch Institut (RKI), meldt meer dan 4.000 besmettingen over de afgelopen 24 uur. Dat is een stuk meer dan de 2.800 een etmaal eerder en nadert de piek van 6.000 per dag tijdens het voorjaar. Het aantal blijft laag in vergelijk met Frankrijk, Nederland en België.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken