Startpagina Actueel

WWF: ‘Ecologischer werken kan ook landbouwer extra geld opleveren’

Alternatieve, meer natuurvriendelijke teelten kunnen zowel het milieu als de landbouwers zelf ten goede komen. Dat stelt het World Wide Fund for Nature (WWF) in een studie die ze op 8 oktober voorstelde. Landbouw is een van de bepalende actoren voor de toestand van onze biodiversiteit én bovendien een belangrijke speler in de race om ons land aan te passen aan het veranderend klimaat.

Leestijd : 2 min

Het huidige Vlaamse landbouwbeleid wordt vormgegeven door het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat werd in 1962 opgericht om de naoorlogse uitdagingen rond honger in Europa het hoofd te bieden. Landbouwers werden gestimuleerd om zoveel mogelijk te produceren. Maar dat leidde tot nieuwe uitdagingen, op het vlak van milieu en klimaat. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw GLB, waarbij de lidstaten meer ruimte krijgen om in te spelen op de lokale context en enkele nieuwe tools toelaten om verder de weg van verduurzaming in te slaan.

Het WWF liet daarom onderzoeken hoeveel een gemiddelde veehouder overhoudt wanneer hij zijn bedrijfsvoering natuurvriendelijker zou maken. Centraal in het verhaal staat het dierenvoeder, de eiwitrijke gewassen. Nu wordt er vaak soja uit Zuid-Amerika ingevoerd, wat hoge kosten met zich meebrengt voor de landbouwer.

Het WWF raadt daarom aan om zelf eiwitrijke voedergewassen te planten, zoals grasklaver en luzerne. Die dragen onder meer bij tot de vruchtbaarheid van de bodem en staan ecologisch hoger aangeschreven. De landbouwer ziet hierdoor misschien zijn productie wat dalen, maar financieel zal hij er beter uitkomen:

Het Wereld Natuur Fonds maakte de oefening zowel voor de melkveehouder en als voor de vleesveehouder. Uit de studie blijkt dat het inkomen van een gemiddelde melkveehouder met 23% stijgt, wanneer het bedrijf nieuwe teelt- en andere keuzes maakt. Ook voor de vleesveehouderij, een sector die het vandaag erg moeilijk heeft om rendabel te zijn, kan het inkomen op jaarbasis tot 10.000 euro hoger liggen wanneer een alternatief teeltmodel wordt toegepast.

“Als we een antwoord willen bieden op de uitdagingen moeten we nu actie ondernemen. Een business as usual-scenario is voor zowel natuur als landbouwer niet houdbaar”, klinkt het bij Titus Ghyselinck, programmamanager voedsel en landbouw bij WWF België.

De volledige WWF-studie ‘Het GLB na 2020: Een potentiële weg vooruit voor landbouwers én natuur in Vlaanderen’ kan je hier inkijken.

In ons land wordt trouwens volop onderzoek gedaan naar alternatieve eiwithoudende teelten. Het ILVO stelde onlangs nog zijn bevindingen voor tijdens een contactdag ‘Samen bouwen aan ketens voor lokaal geteelde peulvruchten’. Peulvruchten zijn immers om verschillende redenen interessante gewassen voor Vlaanderen.

Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken