Startpagina Actueel

Opnieuw wolf doodgereden in Hechtel-Eksel

In Hechtel-Eksel is donderdagnacht een wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen van Noëlla en August. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf.

Leestijd : 2 min

Waar Welkom Wolf, maar ook de Vlaamse overheid, voor vreesde, is vannacht werkelijkheid geworden. De voorbije nacht werd een dode wolf aangetroffen op de N74 ter hoogte van Hechtel-Eksel. “We hebben dit voorspeld”, klinkt het bij Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos. “De wolven beginnen zich als een roedel te verspreiden op een gebied van 300 km2, de drukke N74 en N715 liggen helaas in dat gebied. De welpen kunnen het gevaar ook nog niet inschatten omdat ze pas de wereld aan het verkennen zijn. Dit is erg jammer, we zijn er niet goed van.”

Het kadaver werd overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Oudsbergen. Medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) haalden het daar op voor genetisch onderzoek.

Het is intussen zeker dat de dode wolf een van de 4 welpen is van wolven Noëlla en August. Op recente videobeelden, gemaakt door een onbemande wildcamera, was al één van de 4 al een tijd niet meer te zien. Nu is dus een tweede welp aangereden. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf gaat het om een vrouwtje. De welpen werden in het mei geboren, het waren de eerste nakomelingen van wolven in ons land in 150 jaar.

Welkom Wolf dringt er nogmaals op aan om dringend werk te maken van veilige oversteekplaatsen voor de wolven. Snelle, kleinere infrastructuurwerken zoals een onderboring voor een kleinere faunapassage onder de N715, kunnen soelaas bieden in afwachting van echt grote werken. De meest gebruikte oversteekplaatsen van de wolven zijn immers goed gekend.

Belga/Welkom Wolf

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken