Startpagina Economie

Vautmans wil met boekje consumptie lokale producten stimuleren

Belgische consumenten moeten vooral voedsel van lokale producenten kopen. Daarvoor pleit Europees parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) in een nieuw boek, Boerentrots gehegen. Volgens de liberale politica is het direct ondersteunen van de lokale boer de beste zo niet enige manier om te voorkomen dat de landbouw uitsterft in ons land. “Dagelijks stoppen gemiddeld 2,5 landbouwers. Dat is hallucinant!”

Leestijd : 3 min

Het boekje, dat gratis is te bestellen via hilde@vautmans.eu, werd gepresenteerd bij wijndomein Gloire de Duras. Het is 1 van de bedrijven die wordt opgevoerd in Vautmans’ werk. "De coronacrisis doet ons meer dan ooit beseffen dat we lokale producten moeten koesteren en dat het belangrijk is terug te kunnen vallen op verse producten recht van het veld. Steeds meer mensen hebben tijdens de lockdown ervaren van welke onschatbare waarde onze lokale landbouwers zijn, iets wat we niet alleen hier bij ons in Vlaanderen zagen, maar in heel Europa."

Maar, de landbouw heeft die lokale consumptie ook structureel hard nodig, benadrukt Vautmans. Ze wijst op deprimerende cijfers. Dagelijks stoppen netto 2,5 landbouwers. Europees gezien gaat het zelfs om 30.000 bedrijven per jaar. Landbouw is een mooie stiel, zegt ze, maar ook een harde. Ze kan erover meepraten want haar vader was veehandelaar. “Ik weet hoe het is om koeien te vangen, koeien te voeren. Soms kwam ik na de veemarkt op school en zeiden kinderen, ‘je stinkt’. Nee zei ik dan, ik ruik naar een mooie boerderij.”

Hilde Vautmans reikte het eerste exemplaar uit aan Miss België, Celine Van Oeytsel uit Herentals.
Hilde Vautmans reikte het eerste exemplaar uit aan Miss België, Celine Van Oeytsel uit Herentals.
 

Ondernemerschap

Het boek is een verzameling verhalen van ondernemerschap, legt Vautmans uit. "Met mijn nieuwe boek 'Boerentrots' breng ik 9 straffe en oprechte verhalen van onze fantastische boeren in Vlaanderen. Stuk voor stuk toppers: van Dierendonck als klinkende naam tot de Schoonste Boerin van Vlaanderen (varkenshoudster Mieke Verniest, red). Van een witloofboer die teelt op hydrocultuur en vissers die in weer en wind stormen trotseren, tot de bezieker achter het onlangs bekroonde wijndomeid Gloire de Duras. Allemaal vertellen ze verhalen over vallen en opstaan, de liefde voor de sector en het vakmanschap achter hun producten."

In het boek staat ook een toekomstblik van de Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort. Zij stelt dat landbouwers in de toekomst de nieuwe elite van de planeet zullen worden, die bepalen wat we eten, wat voor kleding we dragen en welke meubels we hanteren. Want: steeds meer producten zullen gebaseerd zijn op landbouwproducten. Ook spreekt Vautmans in het boekje met Eurocommissaris Janusz Wojciechowski en eindigt ze het boek met gerechten die met lokale producten gemaakt kunnen worden.

Liberale boodschap

Vautmans blijft natuurlijk een politicus en tijdens het evenement sprak dus ook Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts, net als Vautmans namens Open Vld politiek actief. Coenegrachts, lid van de parlementaire landbouwcommissie, stipte enkele volgens hem prangende thema’s aan. MAP6 is volgens hem ingewikkeld en ineffectief. We moeten volgens Coenegrachts toe naar een systeem waarbij landbouwers worden afgerekend op hun resultaten, en niet zoals actueel het geval is ook op de resultaten van de buren.

Wat grond betreft moet Vlaanderen volgens hem een systeem vinden op landbouwgrond te vrijwaren. Het pachtdecreet wordt volgens hem nog deze legislatuur herzien. “Dat hoort u al 15 jaar maar ik beloof u dat we deze legislatuur gaan landen.” Open Vld zit als lid van de Vlaamse regeringscoalitie alvast mee aan de knoppen. Wat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid betreft zei Coenegrachts dat de inkomenssteun bij echte boeren moet terechtkomen “en niet bij - ik noem maar iemand - Jef Colruyt.”

Eerder gaf Vautmans al het kookboek ‘Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud’ uit, maar ook het boek ‘Waar zijn ze?’ over de circa 10.000 vermiste niet-begeleide minderjarige asielzoekers in Europa. Vautmans profileert zich als sterkhouder van de landbouw. Eerder was ze schepen voor landbouw in Sint-Truiden en vandaag is ze lid van de Europese landbouwraad.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken