Startpagina Economie

Colruyt wil landbouwgrond kopen: Crevits vraagt om wederzijds respect

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) vraagt om wederzijds respect als niet-landbouwbedrijven zich op de markt voor landbouwgrond begeven. Dat zei ze in het Vlaams Parlement na vragen van Joris Nachtergaele (N-VA), Steven Coenegrachts (Open Vld) en Tinne Rombouts (CD&V). Ze wees er ook op dat het voor landbouwers niet evident is om te concurreren tegen grote bedrijven die zich op de grondenmarkt willen begeven.

Leestijd : 2 min

Colruyt Group wil actief landbouwgronden gaan verwerven. De supermarktketen richt daarvoor een aparte exploitatievennootschap op: Agripartners. Het bewerken van de gronden zou gebeuren in samenwerking met lokale boeren. De producten die op de gronden worden geteeld, zouden dan zoveel als mogelijk in de Colruyt-winkels terechtkomen. De beslissing leidt tot ongerustheid, omdat ze de prijs van landbouwgrond kan opdrijven. Crevits beklemtoonde woensdag (14 oktober) dat de samenwerking met lokale boeren met wederzijds respect moet gebeuren en dat een breed draagvlak bepalend is.

Ze wees er ook op dat het voor landbouwers niet evident is om te concurreren tegen grote bedrijven die zich op de grondenmarkt willen begeven. Daarom zijn er landbouwers die zich verenigen in een coöperatie om samen gronden aan te kopen. In het Vlaams regeerakkoord staat duidelijk dat teeltvrijheid en de keuze van teelttechnieken gegarandeerd moeten blijven bij de hervorming van de pachtwetgeving, aldus Crevits. Er moet volgens haar voldoende overleg zijn tussen alle partijen, "want zulke boodschappen komen hard aan bij landbouwers die het vaak moeilijk hebben om gronden te vinden".

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken