Startpagina Economie

Nederlandse boeren vrezen ‘stikstofchaos’

LTO Nederland is ontevreden over nieuwe stikstofmaatregelen van de regering. De Nederlandse boerenorganisatie mist oplossingen voor boeren die te goeder trouw hebben gehandeld maar nu zonder vergunning zitten, een deugdelijk systeem om stikstofreductie te registreren, en een nadruk op innovatie. Legaliseren, registreren en reduceren is volgens LTO-bestuurder Trienke Elshof de enige route naar een fair en effectief systeem.

Leestijd : 2 min

De maatregelen van de Nederlandse overheid zijn niet verrassend, stelt Elshof vast. Het zijn plannen die eerder leidden tot grootschalige protesten. “Jammer– we hadden ons graag laten verbazen door implementatie van de voorstellen die de sector heeft gedaan.” Waarbij opgemerkt dat door het wegvallen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) veel ondernemers in directe onzekerheid zijn gestort. Denk daarbij aan PAS-melders, die geen vergunning aan mochten vragen omdat hun emissie te laag was. Maar denk ook bedrijven met lopende vergunningsprocedures of voorlopige vergunningen.

Deze ondernemers lopen nu het risico op handhavingsprocedures en financieringsproblemen. Het Nederlandse landbouwministerie spreekt bij de maatregelen wel opnieuw de politieke wil uit om de situatie voor PAS-melders samen met de sector op te lossen. Volgens LTO Nederland is meer nodig: juridisch sluitende oplossingen voor alle ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld en wel nu. Legaliseren dus.

Registreren

Het juridisch houdbaar kunnen inboeken van stikstofreducties is cruciaal om uit deze stikstofcrisis te komen, aldus LTO Nederland. Om te weten hoeveel er wordt gereduceerd moeten er volgens LTO Nederland 3 dingen helder zijn: 1. wie heeft er welke stikstofruimte, 2. welke transacties vinden er plaats, en 3. hoeveel wordt er gereduceerd door ontwikkeling en verduurzaaming. Een transparant, deugdelijk en eenduidig stikstofregistratie en -depositiesysteem is volgens haar de enige oplossing om chaos te voorkomen.

Reduceren

Stikstofreductie is een brede opgave waar ook de land- en tuinbouw een bijdrage aan zal leveren. We hebben oplossingen en innovatiekracht. Als bovenstaande stappen zijn genomen dan is er – met goed beleid en financiële ondersteuning – veel mogelijk. Een effectieve inzet van de beschikbare publieke middelen is daarbij wel van belang.

LTO Nederland en de producentenorganisatie voor varkenshouders POV roepen de regering op om 750 miljoen euro te besteden aan innoveren, in plaats van saneren. Opkoop van veehouderijbedrijven is een weinig kosteneffectieve oplossing voor de stikstofproblematiek, aldus LTO Nederland. Dat blijkt volgens haar ook uit doorrekeningen van het onderzoeksbureau PBL. LTO en POV pleiten daarom voor een kleiner budget voor opkoop (op dit moment ruim 1,3 miljard euro), zodat deze middelen beschikbaar komen voor innovatieve investeringen in management, mestaanwending of betere stalsystemen. Het ministerie is daar nog niet in meegegaan.

Lees ook in Economie

Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden

Actueel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes. De tevredenheid over de komende 6 maanden is toegenomen, terwijl de beoordeling van de afgelopen 6 maanden iets afneemt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) waaraan 448 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart hebben deelgenomen.
Meer artikelen bekijken