KU Leuven en Boerenbond installeren zonnepanelen in Bierbeekse perenboomgaard

Onderzoeker Thomas Reher:  We gaan een rekentool ontwikkelen om de optimale opbrengst onder zonnepanelen te voorspellen. Agrivoltaics moeten de juiste balans vinden tussen een rendabele perenoogst en extra elektriciteit.
Onderzoeker Thomas Reher: We gaan een rekentool ontwikkelen om de optimale opbrengst onder zonnepanelen te voorspellen. Agrivoltaics moeten de juiste balans vinden tussen een rendabele perenoogst en extra elektriciteit. - Foto: KU Leuven

"We willen alle mogelijke opties openhouden om hernieuwbare energie op te wekken", legt Gysen uit. "Zo zijn we bij landbouwgronden uitgekomen." Het idee van agrivoltaics is simpel: bovenop een bepaald gewas worden zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee energie wordt opgewekt. Het proefproject is opgezet in een perenboomgaard in de Vlaams-Brabantse gemeente Bierbeek. Bij die boomgaard was al een constructie voor hagelnetten aanwezig, waarop de zonnepanelen dan geplaatst konden worden.

"Maar we kunnen natuurlijk niet boven elk gewas zonnepanelen gaan plaatsen", gaat Gysen verder. "De teelt zelf heeft nog altijd voorrang. Als de panelen negatieve effectieve zouden hebben op de oogst, plaatsen we ze niet." Klein fruit, zoals blauwe bessen of frambozen, lijken goede soorten om zonnepanelen op te plaatsen. De resultaten van het proefproject in Bierbeek zijn alvast veelbelovend. De eerste metingen laten zien dat er een microklimaat onder de zonnepanelen ontstaat, waardoor de temperatuur 's nachts wat hoger ligt en overdag wat lager.

Voor peren is dat goed nieuws. Bovendien zorgen de panelen dat er meer schaduw is, en dat kan ertoe leiden dat het fruit gespreid geoogst kan worden. In de loop van 2021 zitten er nog een aantal projecten met agrivoltaics aan te komen, verspreid over heel Vlaanderen.

Belga

Meest recent

Meest recent