Startpagina Veeteelt

Europa werkt aan wettelijk kader voor het slachten van runderen op de boerderij

De Europese commissie heeft een wetsvoorstel klaar over het slachten van runderen op de boerderij. Die vraag bestaat al langer voor ‘mobiele dodingsunits’. Tot vandaag is het slachten van het slachten van runderen op het landbouwbedrijf enkel in noodsituaties toegelaten.

Leestijd : 1 min

Het wetsvoorstel is onderwerp van openbare raadpleging. Belanghebbenden kunnen tegen eind oktober hun meningen en suggesties doorgeven. Er worden een aantal randvoorwaarden bepaald voor het gebruik van die mobiele dodingsunits.

- Voor max. 3 runderen, 6 varkens of 6 éénhoevigen

- Wanneer het vervoeren van het dier een risico vormt voor zijn fysieke integriteit of die van de vervoerder

- Een hiertoe erkende dierenarts moet aanwezig voor de ante-mortem analyse en het doden van het dier (bedwelming, bloeding). Het verwijderen van de maag en darmen is toegestaan, de organen moeten het dier volgen naar het slachthuis.

- Er wordt een overeenkomst gesloten tussen de veehouder en een slachthuis voor het beheer van de stoffelijke resten

- Het transport vindt plaats onder hygiënische omstandigheden (met recuperatie van het bloed)

- Wanneer het transport langer duurt dan twee uur, moet koeling voorzien worden tenzij de omgevingstemepratuur voldoende laag is

- De traceerbaarheid van geslachte dieren moet verzekerd (certificaat dat het dier vergezelt).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken