Weer uitvoer van Belgisch varkensvlees naar de Filipijnen mogelijk

België voerde in 2017 nog zo’n 12.577 ton varkensvlees naar de Filipijnen uit en in 2018 bedroeg de export 9.632 ton.
België voerde in 2017 nog zo’n 12.577 ton varkensvlees naar de Filipijnen uit en in 2018 bedroeg de export 9.632 ton. - Foto: Belga

De opheffing is er gekomen na verschillende initiatieven die gezamenlijk met buitenlandse zaken en het FAVV werden genomen. VLAM-Belgian Meat Office (BMO) heeft deze acties steeds onderbouwd met de nodige inhoudelijke input.

De Filipijnen stonden in 2017 nog in de top 10 van grootste exportbestemmingen voor Belgisch varkensvlees. Wat betreft de uitvoer naar derde landen waren de Filipijnen voor België de tweede belangrijkste handelspartner voor varkensvlees. België voerde in 2017 nog zo’n 12.577 ton varkensvlees naar de Filipijnen uit en in 2018 bedroeg de export 9.632 ton.

Meest geconsumeerd vlees

Varkensvlees is de meest geconsumeerde vleessoort in de Filipijnen, op de voet gevolgd door gevogelte. Het verbruik van varkensvlees groeide er doorheen de jaren sneller dan de productie, waardoor de Filipijnen steeds sterker afhankelijk werden van import. De eigen productie is ook aangetast door uitbraken van AVP in de Filipijnen zelf.

Daardoor is de invoervraag in de Filipijnen sterk, maar de concurrentie met de Chinese vraag maakt dat veel leveranciers momenteel liever naar de Volksrepubliek exporteren als naar de Filipijnen. Hierin schuilt een opportuniteit voor onze Belgische export.

In de Filipijnen wordt voornamelijk uit de Europese Unie en Noord-Amerika geïmporteerd. Het totale invoervolume zal dit jaar ca. 350.000 ton zijn, waarvan de helft bijproducten.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent