Startpagina Varkens

Noodkreet uit varkenssector: ABS slaat alarm

Het Algemeen Boerensyndicaat slaat alarm en vraagt dringend maatregelen om de noodlijdende varkenssector in Vlaanderen te ondersteunen. “De situatie is nijpend en heel dringend”, stelt woordvoerder Bart Vergote. Er werd een open brief gestuurd aan een 20-tal politici.

Leestijd : 2 min

Het Algemeen Boerensyndicaat roept onder meer overheden op om de sociale bijdragen voor de lopende en volgende kwartalen kwijt te schelden met behoud van rechten. “Wij roepen op om alle certificeringskosten, sanitaire bijdragen, FAVV-heffingen en andere lasten kwijt te schelden”, stelt ABS-woordvoerder en varkenshouder Bart Vergote in een open brief aan Vlaamse, federale en Europese politici.

Varkensmarkt ondersteunen

Verder roept het ABS op om zonder uitstel op Europees niveau de varkensmarkt te ondersteunen omwille van de nooit geziene marktverstoring, zowel door Afrikaanse Varkenspest als door Covid-19. “Wij roepen op om zonder uitstel de hele varkensketen te helpen door tijdelijke interventie op de markt. Alleen door gerichten tussenkomsten kan wat cash worden gegenereerd op de landbouwbedrijven, waardoor de varkenshouders weer wat ademruimte krijgen om hun dagelijkse bezigheden verder te zetten”, aldus Bart Vergote.

Door de onzekere tijden door de Afrikaanse Varkenspest en Covid-19 is over heel de wereld de normale marktwerking verstoord. “De Vlaamse varkenssector heeft dan ook in deze moeilijke tijden heel zwaar te lijden onder de stijgende grondstofprijzen in de wereld, de opflakkerende Covid-19-pandemie, de lage marktprijzen en de onzekere afzetvooruitzichten voor onze varkens.”

Door de wegvallende afzetmogelijkheden komen de varkenshouders nu ook in de problemen om hun biggen een plaatsje te geven. “We willen dieren op een goede manier huisvesten en doen een dringende oproep aan de andere schakels in de varkenssector en de politiek om ons bij te springen in deze moeilijke periode. Onze sector is in diepe crisis.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken