Luc Hautekeete: ‘Een voorzitter moet vooral luisteren naar de leden’

Luc Hautekeete uit Nevele, voorzitter van het Belgisch Haflingerstamboek
Luc Hautekeete uit Nevele, voorzitter van het Belgisch Haflingerstamboek

Luc is voorzitter sinds 2014. Het toenmalige bestuur ging plots op zoek naar een nieuwe voorzitter en de andere bestuursleden vonden in hem een capabele kandidaat. Hij heeft die taak plichtsbewust op zich genomen, waarbij de voorgaande ervaring als ondervoorzitter hem goed van pas kwam.

Stamboek

Het Belgisch Haflingerstamboek telt om en bij de 200 leden. In het stamboek zijn ongeveer 1700 Haflingers geregistreerd en dit jaar zijn er een dertigtal hengsten goedgekeurd. Jaarlijks worden er +/- 85 veulens ingeschreven.

De relatie met de Vlaamse Haflingerclub is goed; enkele van hun bestuursleden zijn ook lid van het Oost-Vlaams provinciaal bestuur.

En wat doet een voorzitter? “Voorzitter zijn bestaat vooral uit het luisteren naar de leden. Verscheidene leden hebben hun Haflinger gekocht met een verschillend budget en een verschillend doel voor ogen. Begrijpen dat zij niet altijd dezelfde bezorgdheden hebben, vormt de grootste uitdaging”, aldus Luc.

En hij vervolgt: “In 2021 bestaat het Belgisch Haflingerstamboek 50 jaar, maar door de huidige onzekere wereldwijde gezondheidstoestand durven we nog niet veel inplannen. Er is normaal gezien ook de Wereldtentoonstelling in Tirol en het Europees Kampioenschap voor Haflingers in de sport in Stadl-Paura, Oostenrijk. In principe verwachten wij ook de traditionele provinciale keuringen en de dressuur- en springwedstrijden van BHV Sport. Hopelijk kan alles doorgaan.”

Bestuur

“Het bestuur bestaat uit penningmeester Jean-Claude Hennebicq, secretaris Simon Bogaert, leden Marc Lenaerts en Frederic Godeau en ikzelf als voorzitter. Daarnaast zijn er nog: Rita Bisschop als eindredactrice van Haflinger Revue en Kristel Goovaerts en Kurt Broché als verantwoordelijken voor BHV Sport.

Iedere provincie heeft een eigen bestuursorgaan dat zelf beslissingen kan nemen voor de eigen provincie.”

Droom

En Luc heeft ook een droom: “Dat we na de vorige 50 jaar er nog eens 50 jaar bovenop kunnen doen om samen met talrijke gemotiveerde fokkers en gebruikers van de Haflinger het familiepaard bij uitstek te maken.”

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent