Startpagina Bedrijfsnieuws

Koekjespioniers willen verarmde Belgische landbouwgrond biologisch maken

Volgens de Green Deal van de Europese Unie met tegen 2030 minstens 25 % van de Belgische landbouw biologisch zijn. Nu is dat slechts 6;6 %. De koekjesbakkers van het B Corp gecertificeerde Farm Broters zullen daarom in samenwerking met stichting De Landgenoten op één jaar 2.000m2 verarmde landbouwgrond omzetten naar biologische landbouwgrond. Een verkocht pak koekjes is goed voor een omschakeling van 12 cm2.

Leestijd : 2 min

Het biologische koekmerk Farm Brothers is in 2015 opgericht door jonge Nederlandse ondernemers Teyler Padberg en Herman Insinger. Per verkochte doos koekjes redt het merk 12cm2 verarmde landbouwgrond door het in samenwerking met bioboeren tot biologische landbouwgrond te transformeren. Al ongeveer 50% van onze vruchtbare bodem is, volgens de VN, door destructieve landbouwgewoonten en het gebruik van pesticiden en kunstmest verloren gegaan. “Door biologische landbouw kan het bodemleven weer terugkomen, wordt de bodem weerbaarder tegen erosie, neemt ze meer water op én absorbeert ze meer CO2, wat klimaatverandering helpt afremmen”, klinkt het.

Het afgelopen jaar zetten de Farm Brothers met hun biologische koekjes al 900 vierkante meter aan Nederlandse landbouwgrond om. Met de introductie in België willen de Farm Brothers de impact vergroten, wat betekent dat ze de missie nastreven om binnen een jaar tijd 2.000 m2 verarmde landbouwgrond te redden. Teyler Padberg, mede-oprichter van Farm Brothers: “Je redt de wereld niet door een biologisch koekje te eten, maar het is wel een heel goed begin en wij gaan bewijzen dat we ook in België het verschil kunnen maken. Wij doneren een vast percentage van onze omzet aan boeren die gangbare landbouwgrond omzetten naar biologische landbouwgrond. Dat percentage komt neer op 12cm2 nieuwe, biologische landbouwgrond per verkocht pak koekjes.”

Structurele samenwerking met De Landgenoten

Om deze grote impact te kunnen realiseren gaat Farm Brothers een samenwerking aan met De Landgenoten. De Vlaamse coöperatie en stichting koopt, beheert en verhuurt landbouwgrond aan bioboeren. “Op gedeelde gronden creëren we ruimte voor lokaal en gezond voedsel, een levendig en groen platteland en geven we innovatieve boeren een kans. Samen investeren in vruchtbare gronden is goed voor onze gezondheid en het klimaat. De samenstelling van de bodem bepaalt immers de voedingswaarde van wat we eten. Méér koolstof in de grond betekent minder CO2 in de lucht. Een lokale afzetmarkt en gesloten kringlopen komen het milieu en klimaat ten goede,” aldus Petra Tas van De Landgenoten.

Farm Brothers koekjes zijn er in 7 smaken en verkrijgbaar bij Delhaize, Bio-Planet en Albert Heijn en worden gemaakt in de fabriek van de Belgische koekjesfabrikant en familiebedrijf Jules Destrooper.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken