Startpagina Actueel

Slechtste honingoogst in decennia wordt niet gecompenseerd door stijging van marktprijzen

Voor Europese imkers volgen slechte jaren elkaar op. In 2020 is er een daling met 40% van de honingoogsten. De EU, die niet zelfvoorzienend is in honing, zal slechts 64% van de honing leveren die gebracht wordt op de Europese markt.

Leestijd : 2 min

De moeilijke klimatologische omstandigheden leidden tot een verkorting van de bloeiperiode, die de honingproducenten in de meeste landen van de Europese Unie zwaar had getroffen. Dit is weer een klap voor een sector die al te maken heeft met grote en structurele marktverstoringen, zoals blijkt uit de marktvolatiliteit ondanks de lage geproduceerde hoeveelheden.

Ongeziene productiedaling of zelfs geen productie

Met het oog op de zware regenval en overstromingen in Midden- en Oost-Europa en de vreselijke droogte in juli, worden Europese imkers nu meer dan ooit geconfronteerd met heel verschillende situaties van de ene lidstaat tot de andere. Aangezien de belangrijkste producenten in Oost- en Zuid-Europa zijn gevestigd, verwacht de werkgroep Honing van Copa/Cogeca een ongekende productiedaling of zelfs geen productie voor bepaalde soorten honing in deze streken, zoals acaciahoning.

In Hongarije is de oogst van acaciahoning slechts 10% van de gebruikelijke oogst en de oogst van volbloemige honing nauwelijks 30% van het gebruikelijke volume. In Oostenrijk zeggen professionelen dat het decennia geleden is dat de oogst zo slecht was. Regelmatige dalingen werden opgetekend in Portugal (-80%) en Italië (tussen -70 en -80% in het zuiden van het land).Aangezien de productiecapaciteit van Europa niet voldoende is om aan de vraag te voldoen, zouden dergelijke lage opbrengsten de producenten in staat moeten stellen te profiteren van hogere prijzen.

Ondanks kleiner aanbod toch dalende prijzen

Toch is het niet het geval. De prijzen van honing blijven dalen in de belangrijkste importlanden. Bovendien wordt de toekomst van imkers bedreigd zonder de juiste middelen. Het ontbreken van strenge oorsprongsregels en praktijken op het gebied van honingvervalsing, die nu buitengewoon moeilijk op te sporen zijn, vormen 2 grote bedreigingen voor de sector en de EU-wetgevers moeten concrete stappen ondernemen om deze aan te pakken.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken