Startpagina Actueel

Jonge EU-boeren roepen klimaatactivisten op om samen de hand aan de ploeg te slaan

In een opmerkelijk opiniestuk roepen jonge EU-boeren van CEJA, onder meer voorzitter Jannes Maes uit ons land, klimaatactivisten op om hen te steunen. “We roepen jullie op om zich aan te sluiten bij de inspanningen van jonge boeren om het GLB te verbeteren en samen een veerkrachtige en toekomstbestendige landbouwsector op te bouwen.”

Leestijd : 4 min

De opinie is geschreven door Jannes Maes (voorzitter CEJA), Samuel Masse, Doris Letina, Simon Wancke en Sean Finan. De volledige bijdrage leest u hieronder.

“Klimaatactivisten hebben onlangs de EU-leiders gevraagd om het wetgevingsvoorstel voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in te trekken, aangezien het niet voldoet aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming. De raad van bestuur van CEJA, bestaande uit vijf jonge boeren uit de hele EU, beantwoordt hen en roept hen op, als stemmen van de jonge generaties in Europa, zich aan te sluiten bij de inspanningen van jonge boeren om het GLB te verbeteren en samen een veerkrachtige en toekomstbestendige landbouwsector op te bouwen.”

In de afgelopen weken heeft een coalitie van klimaatactivisten, milieuorganisaties en politieke vertegenwoordigers de Europese Commissie gevraagd haar voorstellen voor het toekomstige GLB, die momenteel op institutioneel niveau worden besproken, in te trekken.

Actief werken aan een betere en duurzamere wereld

“Het vierjarige hervormingsproces moet naar hun mening worden beëindigd omdat het oorspronkelijke voorstel, en bijgevolg de verslagen van de Raad en het Parlement, niet volledig de Farm to Fork-strategie weerspiegelen, een niet-wettelijke visietekst die onlangs is opgesteld door een kleine groep mensen in het Berlaymont-gebouw die een onnauwkeurige en onvolledige visie geeft op de realiteit, dynamiek en ambities in de 21e-eeuwse landbouw.”

“Waarom zijn jonge landbouwers er niet voor om het GLB in te trekken? Komt dat doordat we de doelstellingen van de Green Deal negeren? Integendeel, zowel in ons dagelijks leven op de boerderij als in de organisaties van onze jonge boeren werken we actief aan een betere en duurzamere wereld, in lijn met de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Is het omdat we de status quo graag willen verdedigen?”

“Als vertegenwoordigers van CEJA dagen we iedereen uit om onze standpunten over landbouwbeleid te bekijken. De organisaties van jonge boeren zijn altijd een kritische maar constructieve stem geweest in het debat. Vanuit ons standpunt beantwoordt de huidige hervorming ook niet volledig aan onze ideeën en visie voor de toekomst van de landbouw in de EU. We hebben en blijven luidruchtig over de veranderingen die we geïmplementeerd willen zien. Waarom willen we dan doorgaan met deze hervorming? Omdat de hervormingsvoorstellen van het GLB, ondanks hun tekortkomingen en beperkingen, ondanks het sterk gereduceerde budget toch een stap voorwaarts zijn.”

Breder palet aan milieu-instrumenten

“Dankzij deze hervorming zullen landbouwers een breder palet aan milieu-instrumenten krijgen, zodat elk van hen de milieuprestaties kan maximaliseren in overeenstemming met hun potentieel en realiteit op de boerderij. Voor het eerst wordt generatievernieuwing volledig erkend als een van de belangrijkste uitdagingen van onze sector, en wetgevers zijn bereid om goed gefinancierde instrumenten ter beschikking te stellen om jongeren te helpen bij het starten en ontwikkelen van hun landbouwactiviteit. Bovendien wordt erkend dat financiële steun van de EU alleen beschikbaar mag zijn voor degenen wier inkomen grotendeels afhankelijk is van hun landbouwactiviteit.”

“Ten slotte hebben beleidsmakers zich gerealiseerd dat het creëren van economische veerkracht gaat om het verbeteren van het levensonderhoud van boeren door middel van hun beroep, en niet alleen om hen in leven te houden met inkomenssteun. Zal het werk worden gedaan na deze hervorming? Nee, jonge boeren blijven ervan overtuigd dat er meer substantiële hervormingen nodig zijn zodat het beleidskader een 21e-eeuwse landbouwsector kan ondersteunen. We moeten nog steeds de diversiteit aan instrumenten vergroten, zodat we af kunnen stappen van de huidige focus op ingrepen op hectare. Een verdere verfijning van de definitie van actieve boeren, zodat de beperkte middelen niet wegtrekken van de beoogde begunstigden, is ook cruciaal.”

Bereidheid tot interactie en ondersteuning

Het zou een goede stap voorwaarts zijn als de #WithdrawTheCAP-coalitie haar huidige strategie om de representatieve waarde van jonge boerenorganisaties te ondermijnen, zou veranderen in een bereidheid tot interactie en ondersteuning van het veranderingsproces dat we willen voortzetten. Daarom roepen we deze coalitie op, in het bijzonder die van onze generatie, om ons bij te staan.

Uw oprechte betrokkenheid en oprechte protesten hebben u tot de stem van een generatie gemaakt, en zoals Ben Parker ons leerde: "met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid". Als jonge boeren maken wij deel uit van die generatie - een deel dat dagelijks te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering en klimaatactie. Laten we er samen voor zorgen dat er ook met jonge boeren rekening wordt gehouden in uw beweging. In plaats van de geboekte vooruitgang terzijde te schuiven, gaan we het GLB-kader verder verbeteren en ons in staat stellen om het potentieel ervan te benutten. Nee, we willen niet #WithdrawTheCAP. We willen dat het CAP #MeetOurAmbition!

LV-CEJA

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken