Groep EU-landen vreest nadelen Mercosur

De regeringen van Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Luxemburg vinden dat er te grote concurrentienadelen zijn voor de Europese agrarische sector.
De regeringen van Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Luxemburg vinden dat er te grote concurrentienadelen zijn voor de Europese agrarische sector. - Foto: Pixabay

Er werd achter gesloten deuren gesproken over de bezwaren. Na afloop werd er tijdens een persconferentie door Eurocommissaris Janusz Wojciechowski kort op ingegaan. Volgens hem is het belangrijk om de voor- en nadelen van handelsdeals goed tegen elkaar af te wegen, maar zijn dergelijke verdragen in de praktijk overwegend positief voor de economie in de Europese Unie. Ook verwacht hij dat er grote voordelen zijn voor de Europese landbouwsector.

Oneerlijke concurrentie

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela en vertegenwoordigt een markt van 268 miljoen mensen. De Europese Commissie wil nog dit jaar een voorstel indienen voor een handelsovereenkomst met deze landen.

Er is een principeakkoord. De vijf landen, onder aanvoering van Oostenrijk, vrezen voor oneerlijke concurrentie voor Europese boeren. De Zuid-Amerikaanse landen hebben veel minder hoge eisen op het gebied van natuur, dierenwelzijn en klimaat. Volgens de bezwaarmakers is de mogelijke deal een bedreiging voor boeren in Europa.

Coronacrisis, Afrikaanse varkenspest en brexit

Volgens de vijf landen kent de Europese landbouw nu al genoeg uitdagingen, zoals de coronacrisis, Afrikaanse varkenspest en de brexit. De landbouwministers van deze landen hebben tijdens de landbouwraad de Europese Commissie opgeroepen om met al deze factoren rekening te houden en een diepgaande dialoog aan te gaan met alle belanghebbenden in de landbouw. Ze vinden dat de Europese Commissie ervoor moet openstaan om af te zien van de Mercosur-overeenkomst.

De vijf landen vinden dat er in ieder geval strengere veterinaire, fytosanitaire en voedselveiligheidscontroles moeten komen om de naleving van de hoge EU-normen te garanderen. Ook moeten er strenge eisen worden opgenomen over ontbossing in Zuid-Amerika.

Nieuwe Oogst

Meest recent

Meest recent